Kriminal bijelog ovratnika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kriminal bijelog ovratnika je izraz koji u najširem smislu označava kriminalne akte osoba koja pripadaju srednjim i višim slojevima nekog društva. Ime je dobio po engleskom izrazu white-collar (bijeli ovratnik) koji, pogotovo u SAD, označava radnu snagu koja se bavi uglavnom intelektualnim radom, pa stoga zauzima više položaje u preduzećima, ima bolje plate, te veći ugled i položaj u društvu od klasične radničke klase (blue-collar) koja se bavi uglavnom fizičkim radom.

U užem smislu izraz kriminal bijelog ovratnika označava kriminalne akte, odnosno krivična djela koja su specifična za osobe tog društvenog statusa, a to su u pravilu djela financijskog kriminala kao što su prevare, podmićivanja, pronevjere, krivotvorenje, utaja poreza, insajdersko trgovanje vrijednosnim papirima i sl.

Kriminal bijelog ovratnika se često od ostalih vrsta kriminala razlikuje i po tome što obično ne izaziva veliku pažnju javnosti, ali ni policijskih, odnosno pravosudnih organa države. Razlozi za to su u činjenici da su počinitelji tih djela obično ne samo dobro situirani, nego i povezani s vodećim predstavnicima vlasti, odnosno vrhunski školovani odnosno stručno osposobljeni da dugo vremena kriju postojanje svojih zločina.

Drugi važan razlog je u tome što kriminal bijelog ovratnika u pravilu ne sadrži elemente nasilja, pa ga stoga ni javnost ni država ne shvaćaju kao ozbiljnu prijetnju.

S druge strane, dio ekonomista, sociologa i kriminologa drži da je kriminal bijelog ovratnika daleko opasniji po društvo od drugih vrsta kriminala jer je u stanju ozbiljno potkopati financijsku sigurnost države i širokim slojevima stanovništva učiniti daleko više štete nego pojedinačni akti nasilja i drugog "običnog" kriminala.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

V. također[uredi | uredi kod]