Kravata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kravate

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika trake, koji se nosi oko vrata provučen ispod kragne košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna.

Etimologija i nastanak[uredi | uredi kod]

Ime joj dolazi od francuske riječi cravate, koja je nastala 1630-ih kada je tadašnji francuski kralj Louis XIII unajmio puk najamnika iz hrvatske, odjevene u narodne nošnje. Okovratni povez, u ono doba uvek crvene boje, je u nedostatku dugmeta, držao kragnu košulje koja je bila široka i težila je da se razdrlji. Kada je ta jedinica defilirala u Parizu, izazvala je veliko zanimanje svojom odjećom, a povez je dobio ime po Croat – francuskoj riječi za Hrvate.

Kravata ili litar kao deo narodne nošnje postojala je i u Bosni. Nosili su se crveni sukneni ogrtači, ličke kape s kićankom, a oko kragne na košulji, ispod džemadana i ječerme, crvene litare koji su se na zapadu odavno pretvorile u kravate.

Kravata je verovatno evoluirala od obične marame oko vrata koja je imala višestruku funkciju a ne samo ukrasnu. Da se stavi preko lica radi zaštite od prašine prilikom jahanja, da se njome previje i učvrsti rana, da upija znoj oko vrata ili da se stavi na glavu kako zaštita od sunca. Takođe se koristila i kao filtar za filtriranje mehanički nečiste vode.

Cravate je vrlo brzo prihvaćena od francuskog plemstva za koje se počelo izrađivati od svile i finih materijala. Godine 1660. ju je u Englesku, prilikom povratka iz izgnanstva doveo kralj Charles II, te se s vremenom počela širiti u drugim evropskim državama.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]