Krates iz Tebe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Krates iz Tebe (oko 365–285. god. st. e) bio je antički grčki filozof, pripadanik kiničke škole u okviru antičke filozofije. Krates je bio učenik Diogena iz Sinope i učitelj Zenona iz Kitija, osnivača stoičke filozofije.

Prema doksografskim izvorima, Krates je svoje veliko bogatstvo izgubio u naletu makedonske invazije na Grčku, ali je ipak verovatnija teorija da se on toga bogatstva odrekao u skladu s kiničarskim filozofskim principima: izgleda da je čoveku, kome je bio poverio svoje bogatstvo na upravljanje, naredio da ga daju njegovim sinovima ako se ovi pokažu kao budale, ali ako postanu filozofi, da bogatstvo podeli siromašnima.

Svoj je život zatim posvetio dostizanju vrline te propagiranju samokontrole i umne i fizičke samodovoljnosti (autarkije). Kako je u tu svrhu imao običaj da nepozvan ulazi u tuđe kuće, to je zaradio nadimak "Otvarač vrata". Oženio se Hiparhijom, koja je poticala iz bogate tračke porodice, koja je u potpunosti prihvatila Kratesov životni stil.

Krates je malo napisao. Prema Diogenu Laertiju, napisao je nekoliko pisama na filozofske teme, međutim ona pisma koja su nam danas sačuvana pod Kratesovim imenom zapravo ne potiču od njega, nego od kasnijih retora. Diogen Laertije mu pripisuje i jednu kraću pesmu te nekoliko tragedija pisanih u filozofskom koloritu. Plutarhova biografija Kratesa nam je danas izgubljena. Veliki značaj Kratesova dela leži u tome što je on predstavljao sponu između kiničke filozofije i stoicizma, s obzirom na to da je Zenon iz Kitija bio njegov učenik.


Presokratska filozofija > Sokratska filozofija > Helenističko-rimska filozofija

Sokrat

Kinička škola : Antisten - Diogen iz Sinope - Monim - Onesikrit - Krates iz Tebe - Hiparhija - Metrokle - Menip - Bion - Kerkid

Kirenska škola : Aristip iz Kirene - Ptolemej iz Etiopije - Antipatar iz Kirene - Toodor Ateista - Hegesija

Megarska škola : Euklid iz Megare - Diodor Kron - Ihtija - Pasikle - Trazimah - Klinomak - Eubulid - Stilpon - Apolonije Kron - Eufant - Brison - Aleksin

Elidska škola : Fedon iz Elide - Menedem iz Eretrije

Platon