Kontrarevolucija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kontrarevolucija je izraz koji u najširem smislu znači aktivno suprotstavljanje revoluciji, odnosno nastojanje da se u potpunosti ili djelomično ponište njeni efekti. Najčešće se koristi u političkom smislu; njeni pobornici i sudionici, koji se nazivaju kontrarevolucionarima nastoje obnoviti društveno-ekonomski ili politički poredak, odnosno kulturne i druge vrijednosti koje su postojale u pred-revolucionarnom periodu.

Pojam kontrarevolucija je blisko povezan s izrazom reakcija, iako oni nisu sinonimi, jer se pod pojmom kontrarevolucija obično podrazumijeva svjesno djelovanje protiv nedavne i "opipljive" revolucije, dok reakcija može označavati djelovanje protiv pojava koje su se manifestirale kroz duže vrijeme i koje ne mora uvijek biti čvrsto fokusirano na određeni cilj.

Kontrarevolucija je izraz koji, ovisno o ideologiji, političkim i drugim prilikama, može imati pozitivne i negativne konotacije koje često ovise i o tome ima li revolucija pozitivne i negativne konotacije. Pristaše radikalnih i progresivnih ideologija koje inzistiraju na mijenjanju društvenog poretka će tako kontrarevoluciju smatrati negativnom pojavom. Možda najbolji primjer za to su komunističke države, uključujući bivšu SFRJ, koje su koristile izraz "kontrarevolucija" za krivično djelo koje u ne-komunističkim državama odgovaraju veleizdaji. Nasuprot tome, pristaše tradicionalnih i konzervativnih ideologija kontrarevoluciju smatraju pozitivnom pojavom, pa su se tako u Nikaragvi protivnici sandinističkog režima nazivali kontrašima (španski: contras) što je bila skraćenica za "kontrarevolucionare".

V. također[uredi - уреди | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]