Komeniologija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Komeniologija je naučna oblast koja se bavi proučavanjem života, rada i, u široj perspektivi, savremenog konteksta dela Jana Amosa Komenskog. Njegovi glavni rezultati su predstavljeni u naučnim publikacijama (stručne studije, monografije, izdanja Komenskog spisa, kritički katalozi izložbi) i na konferencijama, a posebno mesto ovde zauzimaju takozvani komenološki kolokvijumi koji se održavaju u Muzeju Jana Amosa Komenskog u Uherskom Brodu .

Pregled[uredi | uredi kod]

Komeniologija se ne može striktno svrstati u jednu specifičnu naučnu disciplinu, već je to polje u kojem se susreću pedagogija, istorija, filozofija, lingvistika, teologija i druge discipline. Ovo stanje odražava širinu Komenskog interesovanja i teme kojima je posvetio svoja dela.

Slovački istoričar Ján Kvačala smatra se prvim komeniologom čije se naučne ambicije ne mogu poreći. Kako bi podržao proučavanje Komenskog života i rada, osnovao je časopis Arhiv za istraživanje života i spisa Jana Amosa Komenskog 1910. godine. Trenutno, glavna istraživačka institucija koja se bavi Komenskim je komenološki odjel Filozofskog instituta Akademije nauka Češke Republike, koji izdaje međunarodni časopis Acta Comeniana, a od 1969. i seriju izdanja Djela Jana Amosa Komenskog (tj. Daleko, najnoviji tom br. 19/II iz 2022. godine čini dostupnim prvi dio Komenskog fundamentalnog i najopsežnijeg rada, Opšte konsultacije o ispravljanju ljudskih pitanja ). Muzej Jana Amosa Komenskog u Uherskom Brodu nastoji da poveže naučni interes i popularizaciju u pristupu komenologiji, čija je glavna stalna postavka (od 2022. godine pod nazivom Na sceni sveta. Jan Amos Komenski i njegovo doba ) posvećena tome rodom iz jugoistočne Moravske. Dio specijalističke biblioteke muzeja zauzimaju fondovi Komenskog i moderna literatura o J. I. Komenski i njegovo vrijeme, koje služi u svrhu proučavanja. Uherskobrodski muzej od 70-ih godina 20. stoljeća izdaje časopis Studia Comeniana et Historica . Komenski muzej u Přerovu čuva značajne zbirke Komenskog, uključujući niz različitih izdanja Komenske karte Moravske . Konkretno , Pedagoški muzej Komenskog prati život i rad Komenskog Komenskog u Pragu, koji takođe ima na raspolaganju važnu specijalizovanu biblioteku. Važne zajednice komenskog učenjaka djeluju u inostranstvu u Njemačkoj ( Die deutsche Comeniusgesellschaft, koju je osnovao arhivista Ludwig Keller u Berlinu još 1891. godine, izdaje časopis Comenius-Jahrbuch ) i u Japanu .

Literatura[uredi | uredi kod]

  • KRÁLÍK, Stanislav: Pitanja savremene komeniologije . Prag 1981.
  • OLEŠÁKOVÁ, Doubravka: Niše češke historiografije. Uherskobrodski simpozijum J. I. Komenski u ofanzivi (1971-1989) . Crvena crkva 2012.
  • PATOČKA, Jan: Prepiska sa komenolozima . 2 St. Věra Schifferová, Ivan Chvatík i Tomáš Havelka pripremili su za objavljivanje. Prag 2011.
  • ŽEZNÍKOVÁ, Lenka i dr.: Figuracija pamćenja: J. I. Komenski u kulturama sjećanja 19. i 20. stoljeća . Prag 2014.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]