KK Bosna Royal

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Košarkaški klub Bosna)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
KK Bosna Royal
Puno ime klubaKošarkaški klub Bosna Royal
NadimakStudenti
Osnovni podaci
Osnovan1951.
LokacijaCentar, Kanton Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Boje tima              
DvoranaDvorana Mirza Delibašić
Olimpijska dvorana Zetra
Kapacitet: 6.500, 12.000
PredsjednikSead Krupalija
TrenerMiloš Pejić
UspjesiPrvaci Evrope (1)
Šampioni Jugoslavije (3)
Kup Jugoslavije (2)
Šampioni BiH (4)
Kup BiH (2)
AdresaHamze Hume 2
71000, Sarajevo
Dresovi
Domaći jersey
Boje ekipe
Domaći
Gostujući jersey
Boje ekipe
Gostujući

Košarkaški klub "Bosna Royal" iz Sarajeva je osnovan 1951. godine, a njegov prvi predsjednik i trener bio je doktor Nedžad Brkić.

Historija kluba[uredi | uredi kod]

Počeci[uredi | uredi kod]

Od osnivanja pa u naredne četiri godine KK Bosna Royal (nekadašnji KK Bosna) - čiji su članovi uglavnom bili studenti Sarajevskog univerziteta – takmičio se u gradskoj ligi, da bi 1955. godine osvojio prvi u nizu trofeja, Kup Grada Sarajeva, i tim dostignućem se plasirao u viši rang takmičenja, Republičku ligu Bosne i Hercegovine.

Ovaj prvi uspjeh ekipe koja će obilježiti historiju bosanskohercegovačke košarke, i šire, ostvarili su: Brkić, Marušić, Takač, Bise, Bjelica, Cindrić, Bilić, Đurasković, Fetahagić, Uzelac, Džapa, Pilav, Hofbauer, Lovrenović, Beganović i Dimitrijević.

Narednih 17 godina bilo je potrebno da se u redovima studenata formira generacija koja će klub odvesti stepenicu više - u tadašnju izuzetno kvalitetnu Prvu jugoslovensku košarkašku ligu. Stariji ljubitelji košarke u Sarajevu i sada se sjećaju, i još uvijek prepričavaju, nezaboravni meč gradskih rivala Bosne i Željezničara; odigran je 28. aprila 1972. godine u KSC Skenderiji. Slavili su "Studenti" i ovo se može smatrati prvim korakom ka kasnijim velikim dostignućima, koja su kulminirala osvajanjem evropske titule.

Idejni vođa ekipe koja je postigla ovaj historijski rezultat i njegov tvorac bio je Bogdan Tanjević, a njegove zamisli na parketu su ostvarivali: Terzić, Milavić, Čečur, Pavlić, Nadaždin, Dumić, Soče, Varajić, Pejović, Pešić, Krvavac i Đogić.

Šampionska generacija[uredi | uredi kod]

Šampionski sastav Bosne kompletiran je dolaskom igrača koji će postati legenda, izuzetna ličnost među obručima, virtuoz sa narandžastom loptom - naravno, radi se o Mirzi Delibašiću, popularnom Kinđetu, koji je stigao iz rodne Tuzle.

Upravo Delibašić - zajedno sa nenadmašnim strijelcem Žarkom Varajićem i visokim Ratkom Radovanovićem, uz dragocjenu i značajnu pomoć Krvavca, Bosiočića, Izića, Ostojića, Zrne, Hadžića, Pešića, Bilalovića i Benačeka, a pod budnim trenerskim okom Bogdana Tanjevića i njegovog prvog asistenta, Draška Prodanovića, postiže prvu titulu prvaka države u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. "Studenti" su bili najbolji u jugoslovenskoj ligi u sezoni 1977/78.

Najveći uspjeh dotadašnje jugoslavenske i bosanskohercegovačke klupske košarke Bosna je ostvarila 4. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu. Pred 12 hiljada gledalaca, od kojih je veliki broj bio navijača "Studenata", u finalu Kupa šampiona Evrope Bosna je savladala italijanski Emerson rezultatom 96:93. U fenomenalnoj utakmici Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, predvođeni briljantnim strategom sa klupe Bogdanom Tanjevićem, pokazali su do tada neviđeno košarkaško umijeće.

U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije - u sezonama 1979/80 i 1982/83. Od značajnih međunarodnih dostignuća treba istaći drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu odigranom 1980. godine u Brazilu. 1981 Bosna je osvojila titulu prvaka Jugoslavije za kadete (ispod 17 godina).

Smjena generacija i rat[uredi | uredi kod]

Nakon pet godina kontinuiranih uspjeha dolazi do neminovne smjene generacija, iz kluba u inostranstvo odlaze trener Tanjević, Delibašić, Varajić, Radovanović, Đogić, a iz omladinskog pogona dolazi niz vrlo perspektivnih košarkaša poput Alihodžića, Markovića, Avdića, Dobrasa, Bukve, Bećiragića, Firića. Oni su trebali vratiti Bosnu u vrh jugoslovenske košarke, ali je rat prekinuo uspon ove generacije, koja se raspršila širom svijeta.

U periodu od 1992-1997 godine Bosna je egzistirala uz dosta poteškoća. Igrana su takmičenja regionalnog značaja, a vrijedni članovi Bosne su se trudili da okupe što više mladih stručnjaka i igrača kako bi se ponovo stvorila respektabilna ekipa.

Poslijeratni period[uredi | uredi kod]

U sezoni 1997/98. organizovano je doigravanje klubova sa područja Federacije Bosne i Hercegovine; Bosna je u finalu, nakon tri utakmice, rezultatom 1:2 poražena od Širokog Brijega.

Godinu dana kasnije ekipa u sastavu Mirković, Terzić, Subašić, Konaković, Kurtagić, Halimić, Lerić, Isaković, Bukva, Džuho, Radović, te trener Sabit Hadžić i njegov pomoćnik Miralem Zubović, uspjeli su u reorganizovanom ligaškom takmičenju, koje je okupilo timove sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, ubjedljivo zauzeti prvo mjesto i osvojiti šampionsku titulu.

Nastup naredne sezone u međunarodnom takmičenju pod nazivom "Saporta kup" u jakoj konkurenciji ocijenjen je kao uspješan, ali su sljedeće sezone donijele kadrovska i igračka previranja, tako da su izostali očekivani rezultati i nisu ispunjeni zacrtani planovi.

Bosna je jedan od idejnih začetnika regionalne košarkaške lige, koja je pod nazivom Jadranska liga osnovana 2001. godine. U ovom takmičenju, kao i u novoformiranoj jedinstvenoj ligi Bosne i Hercegovine, ekipu je vodio novi trener Draško Prodanović, sa potpuno novim igračkim kadrom, ali bez značajnijih rezultata i dostignuća. To je ponukalo Upravu na čelu sa predsjednikom Nihadom Imamovićem da sačini plan reorganizacije i kluba i tima.

Na čelo stručnog štaba postavljen je mladi i perspektivni trener Mensur Bajramović, na mjesta direktora i sportskog menadžera došli su nekadašnje Bosnine vedete i kapiteni Samir Avdić i Elmedin Konaković. Utakmice su se ponovo igrale na starom mjestu, u Skenderiji, a pravi mamac za publiku bio je povratak najboljeg bosanskohercegovačkog košarkaša minule decenije Nenada Markovića. Ekipu su pojačali i iskusni Kovačević i Parežanin, te naš najbolji mladi košarkaš Kenan Bajramović.

Sve je to rezultiralo punim tribinama Skenderije, prvim mjestom na kraju prvog dijela sezone, te prvom pozicijom pred doigravanje i plasmanom u završnicu Kup takmičenja u prošloj sezoni. U finalnoj seriji prvenstva Bosnu je, nakon tri neizvjesna susreta, tek poslije produžetaka "majstorice" porazio Široki Hercegtisak.

Sve postignuto je bilo motiv za rukovodstvo Bosne da se još više angažuje kako bi ekipa ovu sezonu dočekala kvalitetnija i spremnija u organizacionom i igračkom pogledu. Povratak publike, te veliko interesovanje javnosti za rezultate i nastupe Bosne, privukli su i značajne sponzore tako da se mogla ostvariti i zamišljena konstrukcija tima. Ostali su Marković, Bajramović, Kovačević, Parežanin, Bukva, a došli su reprezentativac Valjevac, bek Đorić, iskusni strijelac Aleksić, te dva kvalitetna pojačanja iz Amerike, Darren Fenn i Lance Williams.

Povratak Bosne[uredi | uredi kod]

Sezona 2004/05. donosi veliku radost za igrače i armiju navijača. Na završnici Kupa BiH organizovanoj u Sarajevu, Bosna pobjeđuje Široki u finalu i osvaja prvi trofej u sezoni. Kolika je nadmoć studenata bila u domaćem takmičenju najbolje oslikava podataka da su u finalu play-offa u samo dvije utakmice stigli do naslova najboljeg tima države. Protivnik je ponovo bio Široki. Kruna sezone stigla je plasmanom na doigravanje među osam najboljih timova Goodyear lige. Grad domaćin bio je Beograd, a Bosna je zaustavljena već na prvoj stepenici, tačnije u četvrtfinalu, od vršačkog Hemofarma, kasnijeg osvajača Lige.

Promjena imena[uredi | uredi kod]

Oktobra 2014. klub je promijenio ime u Bosna Royal.[1][2]

Trenutni sastav[uredi | uredi kod]

KK Bosna
Trenutni sastav

Trener: Bosna i Hercegovina Aleksandar Damjanović
4 Bosna i Hercegovina Ernad Mujić Zenica
5 Bosna i Hercegovina Dino Begagić Zenica
6 Bosna i Hercegovina Dejan Petković
7 Bosna i Hercegovina Nedim Tunović Bugojno
9 Sjedinjene Američke Države Jermaine Anthony Watson
10 Bosna i Hercegovina Miljan Lale
11 Bosna i Hercegovina Bakir Forić Sarajevo
13 Bosna i Hercegovina Haris Ćurevac Sarajevo
14 Bosna i Hercegovina Haris Delalić Sarajevo
15 Bosna i Hercegovina Edin Rešidović (C) Hadžići
22 Brazil Sjedinjene Američke Države Igor Avelino
Bosna i Hercegovina Saša Vasiljević
Bosna i Hercegovina Goran Ikonić
Sjedinjene Američke Države Josh Hagins
Bosna i Hercegovina Mirza Ahmetbašić
Srbija Strahinja Dragićević
Bosna i Hercegovina Damir Krupalija
Crna Gora Maksim Šturanović
Bosna i Hercegovina Vladimir Đorđević
Srbija Aleksandar Sokolović
Bosna i Hercegovina Draško Knežević
Sjedinjene Američke Države Jamir Rhashaad Hanner
Srbija Miroslav Pašajlić
Crna Gora Milija Miković
Sjedinjene Američke Države Cory Bradford
Bosna i Hercegovina Srbija Marko Jošilo
Srbija Aleksandar Radukić
Sjedinjene Američke Države DeVon Walker
Srbija Ljubomir Čampara
Bosna i Hercegovina Kerim Dragolj
Bosna i Hercegovina Adi Alikadić
Bosna i Hercegovina Denijel Bradić
Bosna i Hercegovina Aldin Đelmo
Sjedinjene Američke Države Staphon Blair
Bosna i Hercegovina Sandro Antunović
Bosna i Hercegovina Mahir Ferhatbegović
Bosna i Hercegovina Aleksandar Mrkajić
Bosna i Hercegovina Elmin Džafić
Bosna i Hercegovina Atif Durak
Bosna i Hercegovina Amin Sijerčić
Bosna i Hercegovina Midhat Dostović
Bosna i Hercegovina Berin Maksumić
Bosna i Hercegovina Goran Perc
Bosna i Hercegovina Aldin Klinac
Bosna i Hercegovina Miljan Šarić
Bosna i Hercegovina Haris Genjac
Bosna i Hercegovina Adnan Arslanagić
Bosna i Hercegovina Edin Salkić

Poznati treneri[uredi | uredi kod]

 
Ime Nacionalnost Godine
Nedžad Brkić Šablon:Country data SRFJ 1951–1963
Milenko Novaković Šablon:Country data SRFJ 1963–1971
Tripko Adžić Šablon:Country data SRFJ
Bogdan Tanjević Šablon:Country data SRFJ 1971–1974
Luka Stančić Šablon:Country data SRFJ 1974–1975
Bogdan Tanjević Šablon:Country data SRFJ 1975-1982
Svetislav Pešić Šablon:Country data SRFJ 1982–1987
Mirza Delibašić Šablon:Country data SRFJ 1987
Mladen Ostojić Šablon:Country data SRFJ 1987–1989
Miodrag Baletić Šablon:Country data SRFJ 1989–1992
Mirza Delibašić Šablon:Country data SRFJ 1992
Sabit Hadžić Bosna i Hercegovina 1998–2000
Asim Bradić Bosna i Hercegovina 2000–2001
Draško Prodanović Bosna i Hercegovina 2001-2002
Hamdo Frljak Bosna i Hercegovina 2002–2003
Mensur Bajramović Bosna i Hercegovina 2003–2007
Nenad Marković Bosna i Hercegovina 2007
 
Ime Nacionalnost Godine
Jurij Zdovc Slovenija 2007-2008
Alen Abaz Bosna i Hercegovina 2008
Vlada Vukoičić Srbija 2008-2009
Goran Šehovac Bosna i Hercegovina 2009–2010
Dejan Parežanin Srbija 2010–2011
Damir Zeljković Bosna i Hercegovina 2011
Sabahudin Bašović Bosna i Hercegovina 2011
Hamdo Frljak Bosna i Hercegovina 2011–2012
Sabahudin Bašović Bosna i Hercegovina 2012
Emir Halimić Bosna i Hercegovina 2012
Dragoljub Vidačić Bosna i Hercegovina 2012-2014
Samir Lerić Bosna i Hercegovina 2014
Damir Zeljković Bosna i Hercegovina 2014-11.6.2015.
Senad Redžić Bosna i Hercegovina 11.6.2015.-22.2.2016.
Dušan Gvozdić Srbija 23.2.2016.-24.7.2017.
Aleksandar Damjanović Bosna i Hercegovina 10.8.2017.-8.1.2018.
Miloš Pejić Srbija 8.1.2018.-

Poznati igrači[uredi | uredi kod]

  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Mirza Delibašić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Bogoljub Đurić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Svetislav Pešić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Žarko Varajić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Ratko Radovanović
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Borislav Vučević
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Predrag Benaček
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Sabit Hadžić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Boško Bosiočić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Nihad Izić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Vječislav Tolj (Vjećislav Tolj)
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Rusmir Halilović
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Predrag Danilović
  • Bosna i Hercegovina Sabahudin Bilalović
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Haris Brkić
  • Bosna i Hercegovina Nenad Marković
  • Bosna i Hercegovina Sejo Bukva
  • Bosna i Hercegovina Samir Avdić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Rođeni Krvavac
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Spomenko Pajović
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Dragan Zrno
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Mirsad Milavić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Mario Primorac
  • Bosna i Hercegovina Dragan Pilindavić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Čedomir "Čedo" Brborić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Dragoljub Avdalović
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Slobodan Zirojević
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Hrvatska Bruno Soče
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Aleksandar Nadaždin
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Slobodan Pejović
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Dragan Zovko
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Zoran Kajmaković
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Ranko Ćuzulan
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Đuro Koncul
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Emir Kečo
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Miroljub Mitrović
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Hrvatska Dragan Lukenda
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Slobodan Lukić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Miodrag Kačarević
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Ljubiša Dumić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Jovo Terzić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Vojo Milijaš
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Ilijas Mašnić
  • Bosna i Hercegovina Gordan Firić
  • Crna Gora Zdravko Radulović
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Draško Prodanović
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Adis Bećiragić
  • Bosna i Hercegovina Dževad Alihodžić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Emir Mutapčić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Mladen Ostojić
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Dušan Vukčević
  • Bosna i Hercegovina Feliks Kojadinović
  • Bosna i Hercegovina Kenan Bajramović
  • Sjedinjene Američke Države Lance Williams
  • Bosna i Hercegovina Nihad Đedović
  • Hrvatska Jasmin Perković
  • Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Samir Lerić
  • Bosna i Hercegovina Goran Ikonić
  • Crna Gora Žarko Rakočević
  • Bosna i Hercegovina Dženan Rahimić
  • Bosna i Hercegovina Muhamed Pašalić
  • Bosna i Hercegovina Saša Vasiljević
  • Bosna i Hercegovina Elvir Ovčina
  • Srbija Dragan Aleksić
  • Crna Gora Sead Šehović
  • Crna Gora Suad Šehović
  • Bosna i Hercegovina Edin Bavčić
  • Bosna i Hercegovina Damir Krupalija
  • Bosna i Hercegovina Alen Abaz
  • Bosna i Hercegovina Damir Mirković
  • Bosna i Hercegovina Vedran Bosnić
  • Sjedinjene Američke Države J. R. Bremer
  • Srbija Tomislav Tomović
  • Srbija Dejan Parežanin
  • Bosna i Hercegovina Siniša Kovačević
  • Bosna i Hercegovina Emir Zimić
  • Bosna i Hercegovina Elmedin "Dino" Konaković
  • Srbija Boris Raičević
  • Sjedinjene Američke Države Kasib Powell
  • Srbija Dušan Đorđević
  • Sjedinjene Američke Države Darren Fenn
  • Srbija Nenad Đorić
  • Crna Gora Nikola Vučurević
  • Bosna i Hercegovina Mujo Tuljković
  • Crna Gora Ivan Ivanović
  • Srbija Strahinja Dragićević
  • Bosna i Hercegovina Mirza Ahmetbašić
  • Bosna i Hercegovina Tarik Valjevac
  • Srbija Miljan Rakić
  • Srbija Admir Bukva
  • Srbija Zlatko Jovanović
  • Bosna i Hercegovina Ermin Jazvin
  • Bosna i Hercegovina Božo Đurasović
  • Bosna i Hercegovina Seid Hajrić
  • Bosna i Hercegovina Goran Terzić
  • Bosna i Hercegovina Milan Milošević
  • Srbija Vladimir Zujović
  • Bosna i Hercegovina Edis Subašić
  • Bosna i Hercegovina Predrag Šaporac
  • Bosna i Hercegovina Damir Železnik
  • Hrvatska Matija Češković
  • Sjedinjene Američke Države Donald Copeland
  • Panama Jaime Lloreda
  • Bosna i Hercegovina Vladan Jocović
  • Sjedinjene Američke Države Bryan Bailey
  • Crna Gora Maksim Šturanović
  • Bosna i Hercegovina Vladimir Đorđević
  • Bosna i Hercegovina Srbija Marko Jošilo
  • Sjedinjene Američke Države Quemont Greer
  • Bosna i Hercegovina Muris Memić
  • Bosna i Hercegovina Ramo Rizvić
  • Bosna i Hercegovina Mladen Gambiroža
  • Hrvatska Joško Garma
  • Hrvatska Nikša Tarle
  • Severna Makedonija Darko Sokolov
  • Sjedinjene Američke Države Nick Williams
  • Sjedinjene Američke Države Clarence Gilbert
  • Slovenija Jan Močnik
  • Bosna i Hercegovina Edin Rešidović
  • Sjedinjene Američke Države Josh Hagins
  • Bosna i Hercegovina Marko Vuković
  • Bosna i Hercegovina Dino Begagić
  • Srbija Aleksandar Sokolović
  • Srbija Ljubomir Čampara
  • Bosna i Hercegovina Dejan Petković
  • Bosna i Hercegovina Ali Demić
  • Crna Gora Amin Hot
  • Bosna i Hercegovina Nedim Tunović
  • Bosna i Hercegovina Haris Delalić
  • Bosna i Hercegovina Aleksandar Mrkajić
  • Sjedinjene Američke Države Jermaine Anthony Watson
  • Bosna i Hercegovina Miljan Lale
  • Bosna i Hercegovina Bakir Forić
  • Bosna i Hercegovina Haris Ćurevac
  • Bosna i Hercegovina Miljan Šarić
  • Bosna i Hercegovina Aldin Klinac
  • Brazil Sjedinjene Američke Države Igor Avelino
  • Bosna i Hercegovina Kerim Dragolj
  • Bosna i Hercegovina Denijel Bradić
  • Bosna i Hercegovina Berin Maksumić
  • Bosna i Hercegovina Mahir Ferhatbegović
  • Bosna i Hercegovina Atif Durak
  • Bosna i Hercegovina Elmin Džafić
  • Bosna i Hercegovina Amin Sijerčić
  • Bosna i Hercegovina Midhat Dostović
  • Bosna i Hercegovina Goran Perc
  • Bosna i Hercegovina Edin Salkić
  • Bosna i Hercegovina Haris Genjac
  • Bosna i Hercegovina Ernad Mujić

Najveći uspjesi KK Bosna[uredi | uredi kod]

  • 1972. ulazak u 1. ligu SFRJ
  • 1978. finalist Kupa "Radivoj Korać"
  • 1978. osvajač Kupa SFRJ
  • 1978. prvak SFRJ
  • 1979. pobjednik Kupa evropskih šampiona
  • 1979. 2. mjesto u Interkupu
  • 1980. prvak SFRJ
  • 1980. finalist Kupa SFRJ
  • 1981. prvak SFRJ za kadete (ispod 17)
  • 1983. prvak SFRJ
  • 1984. osvajač Kupa SFRJ

  • 1986. finalist Kupa SFRJ
  • 1990. polufinalist Kupa pobjednika kupova
  • 1998. učesnik Kupa "R. Saporte"
  • 1999. učesnik Kupa "R. Saporte"
  • 1999. prvak Bosne i Hercegovine
  • 2005. osvajač Kupa Bosne i Hercegovine
  • 2005. prvak Bosne i Hercegovine
  • 2006. prvak Bosne i Hercegovine
  • 2008. prvak Bosne i Hercegovine
  • 2009. osvajač Kupa Bosne i Hercegovine
  • 2010. osvajač Kupa Bosne i Hercegovine

Nagrade[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]