Kneset

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Knesset Building (South Side).JPG

Kneset (Knesset כנסת, hebrejska riječ za "skupštinu") je naziv za izraelski parlament. Nalazi se u Jeruzalemu, izraelskom glavnom gradu.

Kneset predstavlja zakonodavnu granu vlasti u Izraelu, te donosi zakone, nadzire rad vlade te ima ovlasti smijeniti predsjednika izraelske države odnosno državnog revizora, raspustiti se i raspisati prijevremene izbore te smijeniti vladu i premijera izglasavanjem nepovjerenja. Kneset se prvi put sastao 14.2. 1949.

Zakoni koje donese Kneset moraju biti usklađeni s temeljnim zakonima koji čine de facto ustav Države Izrael, ali Kneset također ima ovlasti donositi dopune temeljnih zakona.

Kneset biraju građani Države Izrael u jednoj izbornoj jedinici na mandat od 4 godina, a 120 mandata se dijele po proporcionalnom sistemu na stranačke liste, pri čemu svaka lista mora dobiti minimum od 1,5 % glasova. Taj minimum je jedan od najnižih u svijetu, te to kao posljedicu ima ne samo nemogućnost ijedne stranke da sastavi samostalno vladu, nego i koalicije na čelu s velikim strankama kao što su laburisti i Likud često ovise o glasovima malih stranaka od kojih mnoge, pogotovo one vjerske i ekstremno desne orijentacije, imaju utjecaj koji daleko nadmašuje njihovu popularnost među glasačkim tijelom.

Dosada je bilo izabrano 16 sastava Kneseta. Sadašnji sastav će se raspustiti nakon odluke premijera Ariela Sharona da napusti Likud i osnuje centrističku stranku Kadima.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]