Kineska metasekvoja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kineska metasekvoja
Stablo kineske metasekvoje
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Pinophyta
Razred: Pinopsida
Red: Pinales
Porodica: Cupressaceae
Potporodica: Sequoioideae
Rod: Metasequoia
Vrsta: M. glyptostroboides
Dvojni naziv
Metasequoia glyptostroboides
(Miki) 1941.

Kineska metasekvoja (lat. Metasequoia glyptostroboides) vrsta je drveća iz porodice Cupressaceae. Listopadna je četinjače. Najbliži srodnici su: obalna sekvoja i golemi mamutovac. Zajedno čine potporodicu Sequoioideae.

Metasekvoja je otkrivena u šumama Kine tek 1941. godine, a do tada je bila poznata i opisana samo kao fosilna vrsta te se vjerovalo da je odavno izumrla.[1] Ima visoku piramidalnu formu, kratke i meke iglice koje oblikuju prozračnu krošnju, koja zbog svoje svjetlozelene boje daje kontrast tamnijim četinjačama. Odlikuje se brzim rastom, pa za godinu dana može da naraste i do dva metra, a stablo može doseći do 35 metara visine. [2] Glavne grane su horizontalne ili lagano rastu u stranu s mnogo izbojaka. Kora je prvo crvenkasto-smeđa i glatka, a kasnije postaje gruba i na kraju duboko ispucala. Pupovi su unakrsno raspoređeni na izbojku i smeđi. Iglice su mekane i imaju udubljenje na vrhu. Svijetlo-zelene su boje na obje strane. Korijenov sustav sastoji se od dubokog glavnog korijena i brojnog bočnog korijenja, koje se grana.

Kineska metasekvoja raste u brdima u središnjoj kineskoj provinciji Sečuan. Raste uglavnom u mješovitim šumama bjelogorice i crnogorice te na vlažnom tlu bogatom mineralima. Cijenjeno je ukrasno drveće i nalazi se u parkovima i arboretumima širom svijeta. Ima je i u Hrvatskoj u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu.

Galerija

[uredi | uredi kod]

Sinonimi

[uredi | uredi kod]
  • Metasequoia glyptostroboides var. caespitosa Y.H.Long & Y.Wu
  • Metasequoia glyptostroboides subsp. caespitosa (Y.H.Long & Y.Wu) Silba
  • Metasequoia glyptostroboides subsp. neopangaea (Silba) Silba

Izvori

[uredi | uredi kod]