Kim

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Kim (razvrstavanje).
Kim
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Angiosperms
Razred: Eudicots
Red: Apiales
Porodica: Umbelliferae
Rod: Carum
Vrsta: C. carvi
Dvojni naziv
Carum carvi
Linnaeus

Kim (lat. Carum carvi) jedan je od najstarijih poznatih začina iz porodice Apiaceae. Plodovi kima nađeni su u iskopinama iz 3000-e godine p.n.e., a u pisanim spomenicima spominje ga Karlo Veliki.

Rasprostranjenost

[uredi | uredi kod]

Kim se najviše uzgaja u zemljama bivšeg SSSR i u Europi (Holandija i skandinavske zemlje). Porijeklom je iz Male Azije.

Karakteristike

[uredi | uredi kod]

Upotreba

[uredi | uredi kod]

Kim je klasičan začin teškoj hrani: jelima od krumpira, mahunastog povrća, kupusa i dodatak je pecivu. Listovi kima imaju okus peršina i kopera, pa je izvrstan dodatak juhama i salatama. Korijen se može kuhati, kao svako drugo povrće. Plodovi su omiljeni naročito u židovskoj, sjeverno i istočno europskoj kuhinji, kao začin pecivima od raži, gulašu, siru, kolačima, jabukama i rakiji. Ni nakon dužeg vremena plodovi kima ne gube na kvalitetu i aromi. Od kima se rade i likeri i rakije.

Hemijski sastav

[uredi | uredi kod]

Kim sadrži eterična ulja, više masne kiseline i vitamin C.

Zanimljivo je da kemijska molekula od koje potječe osjećaj "okusa kima", S-karvon, ima identičnu strukturu kao molekula koju poistovjećujemo sa "okusom nane", tzv. R-karvon, pri čemu je jedina razlika u njihovoj hiralnosti.

Narodno vjerovanje

[uredi | uredi kod]

Kim pospješuje apetit, olakšava probavu, nadutost i pomaže kod grčeva u trbuhu. Ulje kima koristi se za ublažavanje glavobolje, migrena i loše probave.

Povezano

[uredi | uredi kod]