Katedrala u Vilniusu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Katedrala u Vilniusu.

Katedrala sv. Stanislava i Vladislava u Vilniusu (litvanski: Vilniaus Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedra Bazilika) glavna je rimokatolička katedrala u Litvaniji. Nalazi se u Starom Gradu, nedaleko od Katedralnog trga. Predstavlja srce katoličkog duhovnog života Litvanije.

Unutar nje pokopane su mnoge poznate osobe iz litvanske i poljskehistorije. Među njim su: litvanski kralj Vitold, njegova supruga Anna, njegov brat Sigismund, rođak Švitrigaila, sv. Kazimir, Aleksandar Jagelović, dvije Sigismundove žene: Elizabeta Habsburška i Barbara Radziwiłł. Ovdje je i srce poljsko-litvanskog kralja Vladislava IV., a njegovo tijelo je pokopano u katedrali u Krakovu na Vavelu.

Unutar katedrale postoji mnogo umjetnina iz razdoblja od 16. do 19. vijeka, uključujući i freske i slike različitih veličina. Tamo je i najstarija poznata freska u Litvaniji, koja datira s kraja 14. vijeka. Tokom sovjetskog režima katedrala je pretvorena u skladište. Sv. mise ponovno su se slavile od 1985., iako je katedrala još uvijek službeno ima naziv "galerije slika". Obnovljena je 1989. godine.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]