Karl Eikenberry

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karl W. Eikenberry

Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
29. april 2009.
Predsjednik Barack Obama
Prethodnik William Braucher Wood

Suprug/a Ching Eikenberry
Alma mater Vojna akademija SAD (B.A.)
Harvard University (M.A.)
Stanford University (M.A.)
Vojna služba
Država  SAD
Rod/služba Vojska SAD
Čin General potpukovnik
Bitke/ratovi Rat u Afganistanu

Karl W. Eikenberry je umirovljeni general-pukovnik američke vojske koji trenutno služi kao ambasador SAD u Afganistanu.

Biografija[uredi | uredi kod]

Eikenberry je godine 1969. završio srednju školu u gradu Goldsboro u državi Sjeverna Karolina. Potom se školovao na West Pointu, gdje je diplomirao s činom potporučnika. Tokom karijere je studirao i orijentalne studije na Harvardu, kineski jezik u školi britanskog Foreign Officea u Hong Kongu te kinesku historiju na Univerzitetu u Nanjingu.

Eikenberry je tokom vojne karijere komandirao 2. bataljonom 87. lake pješadijske pukovnije u 10. brdskoj diviziji, a potom bio na nizu štapskih dužnosti u SAD, Zapadnoj Evropi i Južnoj Koreji. Neko je vrijeme bio pomoćnik vojnog atašea pri američkoj ambasadi u Kini, a potom šef odjela pri Direktoratu za strategiju i planiranje Ministarstva vojske SAD.

Od septembra 2002. do septembra 2003. je sudjelovao u ratu u Afganistanu kao koordinator sigurnosti i načelnik Ureda za vojnu suradnju, pri čemu je njegov zadatak bilo koordiniranje međunarodnih snaga i stvaranje Afganistanske nacionalne armije. Od 2005. do 2007. je ponovno bio u Afganistanu, ovaj put kao komandant Komande združenih snaga. Poslije toga je postao zamjenik predsjednik Vojnog vijeća NATO-pakta.

29.1. 2009. predsjednik Barack Obama ga je imenovao na dužnost ambasadora, koju je preuzeo 29.4. nakon senatske potvrde i nakon što je službeno umirovljen iz vojske. Njegov je mandat ostao poznat po memorandumima državnoj sekretarici Hillary Clinton u kojima izražava bojazan da bi predviđeno povećanje broja američkih trupa u Afganistanu moglo Hamida Karzaija i njegovu vladu učiniti previše ovisnim o SAD, odnosno odgoditi dan kada bi se borba protiv talibana trebala "afganizirati". Ti su dokumenti "procurili" u novembru 2009. te ih je objavio New York Times.[1]

Bibliografija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Intervjui[uredi | uredi kod]

Vojne službe
Prethodi:
David Barno
Komandant Kombiniranih snaga u Afganistanu
2005 -2007
Slijedi:
David D. McKiernan
Diplomatske funkcije
Prethodi:
William Braucher Wood
Ambasador SAD u Afganistanu
2009 –
Slijedi:
Incumbent