Karagača

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Karagača kao deo grada Novog Sada
Lokacija
Lokacija , Srbija
predsednica veća mesne zajednice Petrovaradin Miroslava Bajić
Geografska dužina i širina 52.5° N 13.4° E
Pozivni broj + 381(0)21
Poštanski broj 21132
Registaraske oznake NS


Karagača ( Petrovaradin ) je novosadsko naselje, smešteno na sremskoj strani grada, a administrativno pripada Petrovaradinu. Položaj prostora i prirodne vrednosti ovog lokaliteta doprineli su da on posednjih godina bude interesantan ne samo za vikend-stanovanje i podizanje vinograda i voćnjaka nego i za porodično stanovanje. Izgrađeni porodični stambeni objekti koncentrisani su uz postojeću ulicu Bukovački do u severoistočnom delu građevinskog reona, u zaleđu navedenih objekata i uz Bukovački put, ali i u ostalim delovima se u posednjih dvadeset godina izgradio značajan broj stambenih objekata.

Naziv[uredi - уреди | uredi izvor]

Karagača je reč turskog porekla (tur. Karaağaç) i izvorno znači brest.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

U severnoj zoni ovog prostora dokumentovani su ostaci starih podzemnih tunela koji pripadaju sastavu tunela Petrovaradinske tvrđave. Na istočnom i zapadnom kraju rekognosciranjem je potvrđeno postojanje austrijskih vojničkih rovova iz razdoblja bitke na Vezircu. Uz Bukovački potok i u južnoj zoni ovog lokaliteta rekognosciranjem su pronađeni naseobinski ostaci iz antičkog razdoblja.

Lokacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Naselje se nalazi na padinama Fruške gore. Karagača se graniči sa severozapada državnim putem I reda M -21 Novi Sad - Ruma (Mišeluk), sa severoistoka lokalnim putem Novi Sad - Bukovac ( Vezirac) i sa jugozapada planiranom vezom državnog puta I reda M -21 s državnim putem I reda M -22 ( Bukovac / Alibegovac).

Prevoz[uredi - уреди | uredi izvor]

Naselje je integrisano u sastav gradskog prevoza linijom 9a koja ide severozapadnom stranom i linijom 64 koja se proteže do obližnjeg sela Bukovaca.

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Ovaj prostor, pored nagnutog i brežuljkastog terena, karakterišu i dva potoka, Bukovački potok i Rokov potok, koji prolaze sa severoistočne i severozapadne strane ovog područja.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Većinsko stanovništvo na Karagači su Srbi, ali u manjem broju ima Rusina, Hrvata, Mađara i Bugara. Većina stanovnika se doselila u poslednjih dvadeset godina, a pravci migracija su iz gotovo svih krajeva bivše Jugoslavije.

Zemljište[uredi - уреди | uredi izvor]

Na temelju utvrđenog geološkog sastava terena površinski slojevi ispitivanog područja pretežno su sastavljeni od lesa makroporozne strukture i različite debljine lesnog pokrivača.

Plan uređenja[uredi - уреди | uredi izvor]

Generalni urbanistički plan koji detaljno reguliše namenu prostora je donešen 2007. godine. Najveću površinu obuhvata prostor namenjen porodičnom stanovanju. Područje porodičnog stanovanja predstavlja znatan potencijal za razvoj različitih aktivnosti koje se mogu obavljati u okviru objekata ili na parcelama. Poslovni sadržaji bi trebalo da budu u funkciji stanovanja, a pre svega oni koji zahtievaju veći stepen zaštite okoliša.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  • JP Urbanizam, Zavod za urbanizam Novi Sad, Planovi detaljne regulacije -1667 PDR Karagača u Petrovaradinu, br.1.4.12/2007 (Sl. list Grada Novog Sada br. 44/2009)

Spoljne veze[uredi - уреди | uredi izvor]