Juliusz Rómmel

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Juliusz Rómmel
Rođen/a 3. jun 1881. (1881-06-03)
Grodno, Rusko Carstvo
Umro/la 8. septembar 1967. (dob: 86)
Warsaw, NR Poljska
Vjernost  Rusko Carstvo (1903–1917)
Šablon:Country data Druga poljska republika (1918–1939)
 NR Poljska (1945–1947)
Rod/služba Ruska carska vojska
Poljska vojska
Godine službe 1903–1947
Čin general major
Komande Poljska 1. legionarska pješadijska divozija
1. konjička divizija
Łódźska armija
Varšavska armija
Bitke/ratovi

Prvi svjetski rat
Ruski građanski rat
Sovjetsko-poljski rat

Drugi svjetski rat

Odlikovanja Orden srebrnog orla Srebrzni križ Virtuti Militari Komandni križ Polonia Restituta Križ za hrabrost Signum Laudis (Austro-Ugarska) Legija časti (Francuska)
Ratni križ (Francuska) Grande ufficiale OCI Kingdom BAR.svg Order of Saint Sava Ribbon.PNG
Medalja pobjede

Juliusz Karol Wilhelm Józef Rómmel (njemački: Julius Karl Wilhelm Josef Freiherr von Rummel; 3. jun 1881 – 8. septembar 1967) bio je poljski vojskovođa, najpoznatiji kao zapovjednik Varšavske armije, odnosno obrani Varšave za vrijeme njemačke invazije na početku Drugog svjetskog rata.

Rođen je u Grodnu, koje je tada bilo dio carske Rusije, u uglednoj plemićkoj porodici njemačkog porijekla. Kao mladić se priključio Ruskoj carskoj vojsci te sudjelovao u Rusko-japanskom ratu, te Prvom svjetskom ratu, gdje je ranjen dva puta. Carsku vojsku, gdje je napredovao do čina pukovnika, je napustio 1917. godine po izbijanju revolucije te se umjesto toga priključio svojim poljskim sunarodnjacima i oružanim formacijama pro-njemačke Kraljevine Poljske. Nakon što je godine 1918. proglašena Druga poljska republika, Rommel je napredovao u vojsci nove države te se godine 1920. za vrijeme sovjetskog-poljskog rata istakao u bitci kod Komarowa, najvećoj konjičkoj bitci 20. vijeka, u kojoj je razbio crvenoarmejske snage pod Buđonijem. To, kao i sudjelovanje u još jednoj velikoj pobjedi u bitci na Njemenu kojom je odlučen rat, su Rommela učinile jednim od najpopularnijih ličnosti u međuratnoj Poljskoj. Na početku rata protiv Njemačke 1939. godine je zapovijedao Lodzskom armijom, raspoređeno na krajnjoj zapadnoj granici, koja je brzo razbijena i prisiljena na kaotično povlačenje prema Varšavi. Tamo je reorganizirana u ad hoc Varšavsku armiju, koja je imala zadatak da što duže brani grad. Iako je pružen žestok otpor, Rommel je nakon nepuna dva tjedna pod pritiskom civilnih vlasti pristao predati grad. Ostatak rata je proveo u ratnom zarobljeništvu, a po njegovom završetku je bio jedan od rijetkih visokih predratnih oficira koji se pristao vratiti i staviti na raspolaganje vlastima komunističke Poljske. Zbog toga je sljedećih nekoliko decenija slavljen kao heroj, da bi u današnjoj Poljskoj bio smatran izdajnikom i često optuživan kao jedan od glavnih krivaca za pad Varšave i poljski poraz 1939. godine.