Jules et Jim

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jules and Jim

originalni poster čiji je autor Christian Broutin
Režija François Truffaut
Producent Marcel Berbert
François Truffaut
Scenario François Truffaut
Jean Gruault
Predložak Jules et Jim; autor:
Henri-Pierre Roché
Naracija Michel Subor
Uloge Jeanne Moreau
Oskar Werner
Henri Serre
Muzika Georges Delerue
Boris Bassiak (pjesma: Le Tourbillon)
Fotografija Raoul Coutard
Montaža Claudine Bouché
Studio Les Films du Carrosse/ SEDIF
Distribucija Cinédis
Gala
Janus Films
Datum(i) premijere
23. januar 1962 (1962-01-23)
Trajanje 105 min.
Zemlja  Francuska
Jezik francuski
Bruto prihod 1,595.379 kino-ulaznica (Francuska)[1]

Jules et Jim (sh. Jules i Jim) je francuski crno-bijeli igrani film snimljen u režiji Françoisa Truffauta i premijerno prikazan 1962. godine, poznat kao jedno od najpopularnijih ostvarenja francuskog Novog vala, najboljih ostvarenja u Truffautovoj filmografiji i najuticajnijih ostvarenja svjetske kinematografije 1960-ih.

Predstavlja adaptaciju istoimenog poluautobiografskog romana Henri-Pierrea Rochea. Naslovni protagonisti, koje tumače Oskar Werner i Henri Serre su njemački i francuski književnik, koji su pred Prvi svjetski rat postali nerazdvojni prijatelji i koji se istovremeno zaljube u Catherine (čiji lik tumači Jeanne Moreau), slobodoumnu boemsku Parižanku koja predstavlja oličenje njihovih zajedničkih ideala o savršenoj ženi. Radnja prikazuje kako se među njima stvara ljubavni trokut kojeg nastoje riješiti kroz poliamorijski ménage à trois, ali koji će svejedno dovesti do tragičnog završetka.

Iako je Jules et Jim predstavljao jedno od tada rijetkih ostvarenja s prikazom poliamorijskog odnosa, daleko više pažnje je izazvalo zbog stila režije i naracije, u kome je Truffaut prilično vješto koristio gotovo sve tehnike i postupke koji predstavljaju zaštitni znak Novog vala. Publika je, usprkos svega, prigrlila film, a čemu su značajno doprinijeli kvalitetni glumci, a posebno Jeanne Moreau kojoj je Catherine jedna od najuspješnijih i najpopularnijih uloga u karijeri. Moreau se posebno istakla antologijskom scenom u kojoj pjeva pjesmu Le Tourbillon de Vie koja je postala veliki hit, a danas se smatra svojevrsnom neslužbenom himnom francuskog Novog vala. Kasnijih godina je film postao još popularniji, s obzirom da su likove i radnju prigrlile mlade buntovne generacije i sljedbenici kontrakulture, smatrajući ih oličenjem ideala slobodne ljubavi i odbacivanja malograđanske konzervativne tradicije.

Jules et Jim je tokom godina postao predmetom brojnih posveta, od kojih je možda najeskplicitnija Willie and Phil, komedija američkog režisera Paula Mazurskog iz 1980. godine gdje se troje protagonista upoznaje gledajući upravo taj film.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Informacije o gledanosti filmovca Francoisa Truffauta na Box Office Story
  2. Allen, Don. Finally Truffaut. New York: Beaufort Books. 1985. ISBN 0-8253-0335-4. OCLC 12613514. pp. 225-226.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]