Josceline de Bohon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Josceline de Bohon
biskup Salisburyja
Grob u Katedrali u Salisburyju koji se smatra Joscelineovim
StolicaBiskupija Salisbury
Stolovanje završiloprije 18. novembra 1184
PrethodnikPhilip de Harcourt
NasljednikHubert Walter
Ostale funkcijearhiđakon Winchestera
Lični detalji
Rođenjeo. 1111
Smrt18. novembar 1184
Denominacijakatolik

Josceline de Bohon (ili Joscelyn fitz Richard de Bohon ili Joscelin de Bohun) (o. 1111–1184) bio je engleski katolički svećenik i velikodostojnik koji je od 1142. služio kao biskup Salisburyja.

Bio je praunuk Humphreya de Bohuna, normanskog viteza i jednog od pratilaca Williama Osvajača. Josceline je služio winchesterskog biskupa Henrya od Bloisa te 1130-ih studirao pravo u Italiji[1] u Bologni[2] gdje je postao blizak prijatelj budućeg pape Aleksandra III. Godine 1139. je imenovan za arhiđakona Winchestera, a 1142. za biskupa Salisburyja.

Godine 1170. je okrunio princa Henryja Mlađeg, sina Henryja II, za ko-kralja Engleske. Zbog toga ga je nadbiskup Canterburyja Thomas Beckett, koji je tada bio u sukobu s kraljem, dao ekskomunicirati. Kada je prestao biti biskup nije poznato; zna se da je prije smrti dobrovoljno napustio biskupski položaj kako bi se priključio cistercitskom samostanu Forde Abbey.

Imao je sina po imenu Reginald Fitz Jocelin, koji je kasnije postao biskup Batha. Izvori ne govore o tome da li ga je dobio prije zaređenja.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Barlow Thomas Becket p. 78
  2. Turner "Roman Law" Journal of British Studies p. 9

Literatura[uredi | uredi kod]

Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Philip de Harcourt
biskup Salisburyja
1142–1184
Slijedi:
Hubert Walter