Jolteon

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jolteon #135
Jolteon
Thunders
(サンダース)
Osnovno
GeneracijaI
VrstaElektrični
Visina0.8m
Težina24.5kg
SposobnostVolt Absorb
Evolucija
Stupanj Evolucija Uvjet
Elementarni Eevee
Prvi Jolteon Munjeviti kamen
Vanjske poveznice
Članak na Bulbapedia

Jolteon (サンダース Sandāsu u prvobitnim verzijama na japanskom jeziku) je jedan od 721 fiktivne vrste Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon video igara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri, vrijedne nekoliko biliona dolara. Svrha Jolteona u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, je borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera. Jolteonovo ime dolazi od engleske riječi "jolt", što označava brzu kretnju koju većina bića dožive kada ih protrese struja. Njegovo japansko ime, Sandāsu, odnosi se na grmljavinu, zvuk koji prati munju. Sufiks –eon zajednički je za sve evolucije Eeveeja.

Biološke karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Jolteon je četveronožni sisavac kojeg krase karakteristike pasa i lisica. Prekriven je bodljikavim, sjajnim žutim krznom, s bijelim bodljikavim krznom koji mu okružuje vrat. Njegovo krzno konstantno otpušta male iskre elektriciteta te je sposoban koristiti svoje bodljikavo krzno kao oružje. Jolteonov je izgled vjerojatno utemeljen na japanskoj mitološkoj životinji imena raiju.

Jolteona je sposoban sakupiti negativno nabijene ione iz atmosfere te upotrijebiti sakupljeni elektricitet kako bi odaslao udare munje od 10,000 volta. Njegove stanice i same proizvode malenu količinu elektriciteta, što u kombinaciji sa statičkim elektricitetom u njegovu krznu može rezultirati veoma moćnim Električnim napadom.

Jolteon je po prirodi osjetljiv Pokémon. Nakuplja naboj čim mu se raspoloženje počne mijenjati. U Jolteonovim venama, umjesto krvi, teče elektricitet, što mu daje dodatnu energiju, te može postići nevjerojatno visoku brzinu kada trči (smatra se jednim od najbržih Pokémona). Njegovo krzno, koje je inače mekano na dodir, pretvara se u oštre igle kada je ljutit, i te igle tada može ispaliti na protivnika. Jolteona mnogi smatraju najjačim od Eeveejevih evolucija izazvanih Kamenjem.

U videoigrama[uredi - уреди | uredi izvor]

Jolteon se ne može uhvatiti u divljini ni u jednoj Pokémon igri. Da bi ga se dobilo, igrač mora upotrijebiti Gromoviti kamen na Eeveeju. Zbog toga, Jolteonova dostupnost u igrama izravno ovisi o dostupnosti Eeveeja.

Jolteon ima nevjerojatno visok Speed, što ga čini četvrtim najbržim Pokémonom, izjednačen s Aerodactylom, Mewtwoom i Crobatom. Njegovi Special Attack i Special Defense također su veoma visoki, što ga čini brzim i moćnim Pokémonom. Ipak, njegov ograničen set tehnika koje može naučiti onemogućuju mu da bude učinkoviti Specijalni minolovac, budući da je jedini neelektrični Special napad koji može naučiti jest Ugriz (Bite). Svejedno, jedan je od najčešće upotrebljavanih Električnih Pokémona u video igrama.

Prije puštanja igara Pokémon Gold, Silver i Crystal u prodaju, Psihički Pokémoni vladali su na svim borbama u igri jer su tada imali samo jednu slabost, a to su bili Buba Pokémoni. Doduše, postojala su samo dva Buba Pokémona koji su koristili Buba-napade: Beedrill, koji je isto tako bio slab na Psihičke Pokemone zbog svog dvostrukog Buba/Otrovnog tipa, i Parasect, čiji je jedini Buba-napad bio Život pijavice (Leech Life). U ondašnje vrijeme, Pokemon Duhovi nisu imali prednost nad Psihičkim Pokémonima. Jedini Duh-napad, Lizanje (Lick), uopće nije djelovao na Psihičke Pokémone. Jolteon je prirodnim putem mogao naučiti Buba-napad, a to je bio Streličasti projektil (Pin Missile) što ga je činilo dobrim izborom protiv Psihičkih Pokémona, iako je njegov Udar groma (Thunderbolt) činio veću štetu. Na veliku žalost mnogih, Jolteon ne može naučiti Drobljenje (Crunch) u današnje vrijeme kako bi to iskoristio protiv Psihičkih Pokémona. Ipak, otkada postoji napad Skrivena moć (Hidden Power), Jolteon je daleko jači nego ikad prije te je sposoban onesvijestiti Swamperta, protiv kojeg nije otporan, već slab.

U animiranoj seriji[uredi - уреди | uredi izvor]

Prvo pojavljivanje Jolteona u Pokémon animiranoj seriji bilo je u 40. epizodi. U ovoj epizodi, Ash i društvo nailazi na obitelj od četvero braće, od kojih svi imaju (ili su imali) Eeveeja. Troje od četvero braće razvili su svoje Eeveeje u Flareona, Jolteona i Vaporeona, i nagovaraju najmlađeg brata Mikeyja da i on razvije svog Eeveeja. Ono što ne primjećuju jest to da on ne želi razviti svog Eeveeja jer ga voli ovakvog kakav jest. Doduše, kada Tim Raketa ukrade sve Pokémone, Mikey dokaže svojoj braći da njegov Eevee ne treba evoluirati jer sam pobijedi Tim Raketa kada Pokémoni njegove braće nisu uspjeli.

U epizodi 56, Ash i njegovi prijatelji sudjeluju na Ispitu za Pristup u Pokémon ligi, dio čega je borba s Pokémonima koji se biraju nasumice (trener ne smije koristiti svoje Pokémone). Ash na kraju koristi Arboka protiv Jolteona. Arbokov napad Omatanja (Wrap) biva zaustavljen Jolteonovim bodljikavim krznom, i Pokémon-zmija biva onesviještena s Jolteonovim Gromom (Thunder).

Rančer, koji koristi Magnemite kako bi mu skupljali elektricitet iz oluja u epizodi 103, ima Jolteona kojega koristi kao ovčarskog psa za Magnemite.

U epizodi 185, obitelj od petoro sestara iz grada Ecruteaka (kao i Braća Eevee iz epizode 40) trenerice su različitih evolucija Eeveeja, uključujući Vaporeona, Jolteona, Flareona i Umbreona. Jolteon pomaže u borbi protiv Tima Raketa, a kasnije se bori protiv Ashova Pikachua i izgubi. Sestre se ponovo pojavljuju u epizodi 228 te Tim Raketa ponovo pokuša ukrasti njihove Pokémone, no bivaju spašeni od Asha i Sakurina Espeona.

Jolteon je imao još nekoliko manjih pojavljivanja u seriji te jedno kraće pojavljivanje u drugom Pokémon filmu.