Jednostruki jezičak

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Trske zа alt i tenor saksofon.
Jednostruki trščani instrumenti Mantoura, Rischok, Chalumeau, Birbynė.

Jednostruki trščani instrument je onaj drveni duvački instrument koji koristi samo jednu trsku, jednostruki (prost) jezičak (ital. ancia semplice, engl. single reed, fr. anche simple, nem. einfaches Rohrblatt)[1] da bi proizveo zvuk[2].[3]

Istorijat[uredi - уреди | uredi izvor]

Najranije instrumente sa jednom trskom nalazimo u drevnom Egiptu, kao i na Bliskom istoku, Grčkom i Rimskog carstvu. Najranije vrste jednotrščanih instrumenata koristile su idioglotalne jezičke, koji su bili načinjeni i oblikovani na samoj cevi svirale od trske (trščani jezičak je zasečen na delu tela svirale). Mnogo kasnije jednotrščani instrumenti počeli su da koriste heteroglotalne jezičke, gde je trska isečena i odvojena od cevi trske i stavljena na neku vrstu usnika.

Nasuprot tome, na dvotrščanom instrumentu (kao što je oboa i fagot), ne postoji usnik; dva dela trske vibriraju jedna nasuprot druge. Trske se tradicionalno prave od biljke trska i proizvode zvuk kada se duva vazduh na ili kroz njih.

Većina jednotrščanih instrumenata potiču od jednotrščanih idioglotih instrumenata zvanih "memet", nađenih u Egiptu još 2700 pne. Zbog svoje krhkosti, instrumenati iz doba antike nisu sačuvani, ali zato preovladavaju ikonografski dokazi o njima. Tokom Starog Kraljevstva u Egiptu (2778-2723 p.n.e), memeti su oslikani na reljefima sedam grobnica , šest grobova i na piramidama. Većina memeta su bili "dvostruki klarineti"[4], gde su dve cevi bile vezane ili slepljene da formiraju jedan instrument. Višestruke svirle su korišćene da pojačaju zvuk ili da stvaraju snažan ton sa neznatnim varijacijama u štimovanju među sviralama. Jedna od cevi je obično izdržavala samo ton. Dizajn ovih jednostavnih instrumenata beskrajno je varirao.

Ove vrste "dvostrukih-klarineta" su i danas rasprostranjene, ali su se takođe razvile i u pojednostavljene jednostruke-klarinete i hornpajpe (stari engleski duvački instrument). Savremeni idiogloti pronađeni u Eigptu uključuju arghul [5] i zumaru.

Primeri uključuju klarinete, saksofone, i neke gajde.

Moderni instrumenti[uredi - уреди | uredi izvor]

Istorijski[uredi - уреди | uredi izvor]

Tradicionalni[uredi - уреди | uredi izvor]

Evropski
Bliskoistočne

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]


Instrumentalista
Sinonimi SviračIzvođačMuzičarSolistaInterpretatorUmetnikReproduktivni umetnikKlarinetista...
Obrazovanje Muzičko školstvo u SrbijiOsnovna muzička školaSrednja muzička školaMuzički fakultet
Sposobnosti MuzikalnostMuziciranjeInterpretacijaFraziranjeImprovizacijaAgogikaTranspozicijaČitanje s lista
Znanje Teorije muzike NotaLigaturaTačkaProduženje trajanja tonaStupanjStepenPolustepenCeo stepenNotna vrednostPauzaPauza za više taktovaTaktTakticaJednostavni taktoviSloženi taktoviPromena taktovaAlla breveSinkopaNepravilne tonske grupePredtaktUzmahHromatska lestvicaTonEnharmonski tonoviKonsonancaDisonancaMetronomMetronomske oznakeOznake za interpretacijuArtikulacijaAbrevijatureNotne skraćeniceCezuraRečenicaFrazaDa capoDal segnoAkcentUkrasiSolistička kadenca
Poznavanje KompozicijaKompozitorski opusiStilova u muzici
Muzičke probe, Snimanja