Trska za klarinet

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
1. Trska je poveznicom ili ligaturom pričvršćena za usnik klarineta
2. Arundo donax, trska od koje se prave jezičci za klarinet.

Klarinet je najmlađi orkestarski instrument, koji ima cilindričnu cev, te vazdušni stub u njoj vibrira pri duvanju preko tanke pločaste, pravougane trske - jednostrukog trščanog jezička.

Ovaj trščani jezičak, tzv. trska (ital. ancia, engl. reed, fr. anche, nem. blatt)[1], vibrirajući proizvodi zvuk na klarinetu.

3. Trske se čuvaju od oštećenja u plastičnim ovojnicama.
4. Mašinica za kraćenje trski.

Poleđina trske je potpuno ravna sa meko zaobljenim uglovima pri vrhu, dok se njena gornja strana od polovine ka vrhu naglo stanjuje.

Trska se poveznicom ili ligaturom pričvršćuje za usnik klarineta (vidi sliku br. 1).

Od kog materijala se proizvode trščani jezičci[uredi - уреди | uredi kôd]

Za većinu drvenih duvačkih instrumenata, pa i za klarinet, proizvođači izrađuju jezičke od Arundo donax trske (vidi sliku br. 2).

Arundo donax[2] je visoka višegodišnja trska. Raste u vlažnim zemljištima. Poreklom je iz istočne i južne Azije, a verovatno i delova Afrike.

Raste do 6 metara, dok u idealnim uslovima može da pređe visinu od 10 metara . Ima šuplje stablo 2 do 3 centimetra prečnika.

Zbog preterane veličine podseća na bambus.

Izbor trske za klarinet[uredi - уреди | uredi kôd]

Trsku ne treba birati na kraju radnog dana, kada je prisutan umor usana (mišići i nervi), već petnaestak minuta posle usviravanja.[3]

Na novu trsku se prilagođavamo i nju prilagođavamo nama (obično 3 do 4 dana).

Najbolje je izdvojiti 3 do 4 trske sličnog kvaliteta i koristiti ih naizmenično prilikom vežbanja – po dvadesetak minuta na svakoj. Svaku trsku na poleđini treba označiti nekim znakom da biste ih razlikovali.

Za 3 do 4 dana pokazaće se koja je trska najbolja.

Naravno, za javne nastupe izdvojiti one najbolje.

Trska se nikada ne bira na sam dan nastupa! Nova trska nije pouzdana jer nije prošla sve opisane test-kontrole. Ona često može da ”otkaže” i bitno da umanji kvalitet javnog nastupa, i time upropasti sav trud koji je uložen da bi se naučilo delo.[4]

Mašinica za kraćenje trski[uredi - уреди | uredi kôd]

Poznato je da najkvalitetnije trske za klarinet proizvode renomirani proizvođači.[5] Trske izgledaju identično jedna drugoj, međutim, među njima su velike razlike u debljini ("tvrdoći"), kvalitetu drveta, pa samim tim i kvalitetu tona i intonaciji [6]

Tvrdoća trske se uglavnom meri na skali od 1 do 5, od najmekše do najtvrđe, što od proizvođača do proizvođača često varira.

Za kraćenje premekih i mekih trski, klarinetisti koriste mašinicu za kraćenje trski koja sam vrh trske pravilno odrubi za svega 1–2 mm (vidi sliku br. 4).

Veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]