Jang Bogo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Korejsko ime
Hangul장보고 također 궁복
Hanja張保皐 također 弓福
Revidirana romanizacijaJang Bogo također Gungbok
McCune-ReischauerChang Pogo također Kungbok
Kinesko ime
Hanyu PinyinZhang Baogao

Jang Bogo (787-846, alternativno 841), poznat i kao Gungbok, bio je istaknuti flotovođa korejske države Ujedinjena Silla, čija je flota brodova decenijama kontrolirala Zapadno more (Žuto more) i korejsku obalu između jugozapadnog dijela Koreje i poluotoka Shandong u Kini. Sjedište njegove flote je bilo oko otoka Wando ispred obale jugozapadne Koreje. Jang je postao tako uticajna ličnost da mu je dana službena titula Pomorskog komesara garnizona Cheonghaejin (na Wandou) a svoju kćer umalo nije uspio udati za kralja. Međutim, te je planove prekinuo atentat u kome je 846. ubijen.

Prema Samguk Sagiju, Jang Bogo je bio Korejac porijeklom iz Sille koji je živio na teritoriju carske Kine pod dinastijom Tang. Isticao se kao sjajan plivač i majstor borilačkih vještina, a o čemu je svjedočio i japanski budistički redovnik Ennin. Jang Bogo je u to vrijeme, kao i mnogi njegovi sunarodnjaci, bio izložen maltretiranju i omalovažanju od strane Kineza. Nastojeći smiriti sukobe, kineski car je 823. donio ukaz kojim se svi Korejci šalju u Sillu. Dvije godine kasnije je Jang Bogo ušao u službu kralja Heungdeoka, koji mu je povjerio izgradnju pomorske baze Cheonghae (čiji se tragovi mogu pronaći na hridi zvanoj "Jang" ispred Wandoa).

Jang Bogo je zahvaljujući nadzoru nad pomorskom trgovinom stekao takvu moć da je oko godine 839. Sinmuu da dođe do kraljevskog prijestolja, a nakon svrgavanja kralja Minaea. Kada je godine 845. pokušao svoju kćer udati za kralja Munseonga, izazvao je reakciju plemstva koje je organiziralo atentat. Njega je u Jang Bogovom sjedištu počinio Yeom Jang, pretvarajući se da bježi sa kraljevskog dvora te iskoristivši priliku da probode Jang Bogoa skrivenim nožem.

Jang Bogo je u kasnijim vijekovima postao predmetom brojnih legendi. U Južnoj Koreji su o njemu snimali filmove i TV-serije, a južnokorejska podmornica Admiral Chang Bogo je nazvana upravo po njemu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]