James LaBrie

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
James LaBrie
James LaBrie (2012.)
Lični podaci
Ime po rođenjuKevin James LaBrie
Datum rođenja5. 5. 1963. (1963-05-05) (dob: 60)
Mjesto rođenjaPenetanguishene, Ontario, Kanada,
Zanimanjeglazbenik
Muzički rad
Žanrprogresivni metal, progresivni rock, rock opera, glam metal
Instrumentvokali, bubnjevi, klavijature
Ostalo
Službene stranicewww.jameslabrie.com

Kevin James LaBrie (rođen 5. svibnja 1963.) najpoznatiji je kao pjevač progresivnog metal sastava Dream Theater.

Životopis[uredi | uredi kod]

Sa glazbom se počinje baviti od 5. godine života, kada je počeo s pjevanjem i sviranjem bubnjeva. Do svoje 18 godine bio je član brojnih bendova ili kao pjevač ili bubnjar. Po završetku srednje škole nastavio je svoje glazbeno obrazovanje na sveučilištu u Torontu.

Prvi ozbiljniji projekt Jamesa LaBriea bio je sastav Winter Rose s kojima 1987. godine izdaje istoimeni album. 1991. godine šalje kasetu sa svojim pjesmama američkom progresivnom metal sastavu Dream Theater, koji je prethodno otpustio pjevača Charliea Dominicija. Članovi sastava, impresionirani njegovim izvedbama, odmah su mu ponudili mjesto pjevača Dream Theatera. Prvi album koji je izdao s Dream Theaterom je Images and Words, izdan 1992. godine. Od tada LaBrie je sa američkim progresivnim velikanima snimio još osam studijskih albuma, uključujući i brojna uživo CD i DVD izdanja.

Osim Dream Theatera, LaBrie je kroz svoju karijeru surađivao sa glazbenim sastavima Ayreon, Explorers Club i True Symphonic Rockestra. Također ima vlastiti sastav MullMuzzler i jedan solo album naslova Elements of Persuasion.

Na službenoj stranici Dream theatera, 27. 7. 2010. najavljen je izlazak njegovog novog solo albuma Static Impulse 27. 9. 2010. preko izdavača InsideOut Music. Jamesovu prateću postavu čine Matt Guillory na klavijaturama, Marco Sfogli na gitari, Peter Wildoer kao bubnjar i screaming vokal i Ray Riendeau na basu.

Impermanent Resonance je njegov treći solo album pušten u prodaju krajem sedmog mjeseca 2013. godine.


Diskografija[uredi | uredi kod]

Dream Theater[uredi | uredi kod]

MullMuzzler[uredi | uredi kod]

Solo albumi[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Službene stranice[uredi | uredi kod]