J'accuse

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi J'accuse (razvrstavanje).
Pismo "J'accuse"

J'accuse (francuski Optužujem!) bilo je otvoreno pismo uglednog francuskog književnika Emilea Zole upućeno predsjedniku Felixu Faureu i objavljeno 13. januara 1898. na naslovnoj stranici novina L'Aurore povodom afere Dreyfus.

Zola je u svom članku teško optužio vladu da je motivirana antisemitizmom ne samo dozvolila da generalštabni kapetan Alfred Dreyfus bude osuđen na doživotni zatvor zbog čina špijunaže, nego je namjerno zataškala sve dokaze u njegov prilog, uključujući otkriće pravog krivca u liku majora Esterhazyja.

Pismo je izazvalo velike kontroverze i rasprave u Francuskoj, gdje je afera počela dijeliti društvo na pristaše i protivnike Dreyfusa. Sam Zola je bio krivično gonjen za klevetu te proglašen krivim i osuđen 23. februara 1898. Kako bi izbjegao zatvor, sklonio se u Englesku, odakle se vratio u junu 1899.

Pismo je izazvalo veliku pažnju i u svijetu, pa je kasnije riječ J'accuse! ušla u mnoge svjetske jezike kao sinonim teksta u kome se izražava gnušanje nad nekim društvenim zlom.

Literatura[uredi | uredi kod]