Izabrani odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD o atentatima

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Javna sjednica Odbora

Izabrani odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD o atentatima (engleski: United States Select Committe on Assassinations, skraćeno House Select Committe on Assassination, HSCA) je naziv za istražnu komisiju koju je 1976. odnovao Predstavnički dom Kongresa SAD kako bi rasvijetlio okolnosti nekoliko atentata na istaknute američke političare i javne ličnosti 1960-ih i početkom 1970-ih. To se odnosilo na atentat na Johna F. Kennedyja 1963, atentat na Martina Luthera Kinga 1968. i atentat na Georgea Wallacea 1972. Istraga Odbora je trajala do 1978. a konačni izvještaj je objavljen 1979.

Najvažniji dio zaključaka bilo je osporavanje zaključaka Warrenove komisije iz 1964. godine prema kojima je Lee Harvey Oswald prilikom atentata na Johna F. Kennedyja djelovao sam. Odbor je zaključio da je Oswald jedan od atentatora, ali da je imao najmanje jednog suučesnika, odnosno da je atentat "najvjerojatnije posljedica šire zavjere". Zaključci Odbora su, međutim, isto tako od odgovornosti za atentat odriješili SSSR, Castrovu Kubu, CIA, FBI, Tajnu službu, anti-kastrovske kubanske emigrante i grupe američkog organiziranog kriminala odnosno većinu mogućih nalogodavaca atentata koji se spominju u raznim teorijama zavjere.

Rad Odbora je, slično kao i rad Warrenove komisije, postao predmetom žestokih kritika, a prvenstveno zbog odluke da materijali na kojima se temelje zaključci budu zapečaćeni 50 godina. Nedugo nakon prikazivanja filma JFK, Kongres je pod snažnim pritiskom javnosti 1992. donio poseban zakon kojim je 98 % svih dokumenata vezanih uz istragu objavljeno.

Neki od zaključaka, prvenstveno oni koji se tiču postojanja četvrtog hica i drugog strijelca u atentatu na Kennedyja, su postali predmetom žestokih osporavanja od strane naučnika.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]