Warrenova komisija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Predsjednička komisija za atentat na predsjednika Kennedyja (engleski: President's Commission on the Assassination of President Kennedy), kolokvijalno poznata kao Warrenova komisija (engleski: Warren Commission) je tijelo koje je 29.11. 1963. formirao predsjednik SAD Lyndon B. Johnson kako bi provelo istragu o atentatu na Johna F. Kennedyja izvedenom šest dana ranije. 24.11. 1963. je ubijen Lee Harvey Oswald, jedina osoba formalno okrivljena za atentat, te je Johnson, smatrajući kako se više ne može održati redovno suđenje, javnost podatke o atentatu može doznati radom istražne komisije. Komisija je radila oko deset mjeseci te je svoj izvještaj, dug 888 stranica, dostavila predsjedniku 24. septembra 1964. godine. Prema zaključcima izvještaja, Oswald je djelovao sam, odnosno prilikom izvođenja atentata nije imao saučesnike niti bio dio šire zavjere, a što je u javnosti postalo poznato kao teorija jednog strijelca. Zaključci su javnosti predstavljeni tri dana kasnije, te su vrlo brzo postali predmetom kontroverze, odnosno osporavanja.

Komisija je svoje neslužbeno ime dobila po predsjedniku Earlu Warrenu, koji je istovremeno bio i predsjednik Vrhovnog suda. Prema kasnije objavljenim audio-snimkama telefonskih razgovora u Bijeloj kući, neki od članova Johnsonove administracije su se protivili formiranju Komisije, a neki od članova su priliko nevoljko pristali sudjelovati u njenom radu. Glavna zamjerka je bila uvjerenje da će Komisija, ma kakav bio njen zaključak, stvoriti dodatne kontroverze, a za što se, s obzirom na brojne teorije zavjere, pokazalo kao istina.

Nakon Warrenove komisije je atentat bio predmetom još nekoliko službenih istraga, uključujući i poseban odbor Kongresa SAD koji je 1979. osporio njegove zaključke, ustvrdivši "vjerojatnost" postojanja zavjere.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]