Ivan Mozžuhin

Izvor: Wikipedia

Ivan Mosjoukine

Accéder aux informations sur cette image nommée Ivan Mosjoukine.png.
Lični podaci
Ime po rođenju Ivan Iljič Mozžuhin
Nadimak, umjetničko ili drugo ime Jwan Mosjukin
Ivan Mozzukhine
Iwan Mosjoukine
Rođenje 26. septembar 1889. (1889-09-26)
Penza, Rusko Carstvo
Smrt 18. januar 1939. (dob: 49)
Pariz, Francuska
Bračni drug(ovi) Natalija Lisenko
Profesionalna karijera
Zanimanje glumac
Period aktivnosti 1911-1936
Znamenite uloge Sergije u Otac Sergije

Ivan Iljič Mozžuhin (ruski: Иван Ильич Мозжухин; 26. septembar 1889 - 18. januar 1939) bio je ruski kazališni i filmski glumac, poznat kao jedna od najvećih zvijezda ruske, a potom francuske kinematografije u nijemoj eri.

Glumom se počeo baviti za vrijeme studija prava u Moskvi, kojega je 1910. godine napustio kako bi se priključio trupi putujućih glumaca. Brzo se nametnuo kao jedan od popularnih glumaca, čija su specijalnost bile adaptacije ruskih književnih klasika. Za vrijeme Ruske revolucije se 1917. godine sklonio na Krim, odakle je poslije emigrirao u Francusku zajedno sa nizom najuglednijih ruskih sineasta. Tamo je stekao veliku popularnost nizom filmova gdje je tumačio neodoljive zavodnike, ali pokušaj da je unovči u Hollywoodu kao "ruski Valentino" nije uspio. Karijeru mu je ozbiljno načeo zvučni film, ali i tuberkuloza kojoj je na kraju podlegao.

Francuski književnik Romain Gary je tvrdio da je Mozžuhin njegov otac, te ga je koristio kao lik u autobiografskom romanu La promesse de l'aube. U njegovoj ekranizaciji istoimenoj filmskoj ekranizaciji ga je tumačio Jules Dassin.

Izabrana filmografija[uredi - уреди]

Veze[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]