Islanđani

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Islanđani u najširem smislu predstavljaju sve stanovnike/državljane Islanda, a u užem smislu posebnu germansku etničku grupu koja se profirirala zahvaljujući relativnoj izolaciji tog otoka u odnosu na ostatak Evrope.

Preci današnjih Islanđana su bili vikinški doseljenici iz Skandinavije u 9. i 10. vijeku, odnosno keltski i piktski robovi i konkubine koje su Vikinzi doveli s Britanskog otočja.

Islanđani su s vremenom stvorili vlastiti islandski jezik i kulturu, koja se vijekovima samostalno razvijala bez obzira na formalne političke veze s Norveškom, i kasnije Danskom.

Jedna od specifičnosti Islanđana je nepostojanje prezimena u evropskom smislu, odnosno prezimena temeljenog na pripadnosti porodičnoj lozi. Umjesto toga Islanđani uz ime koriste prezime koje jednostavno označava oca ili, rjeđe, majku. Tako premijer Halldór Ásgrímsson ne pripada nikakvoj porodici po imenu "Ásgrímsson" nego je jednostavno označen kao "Ásgrímov sin". Islanđanima je zbog toga običaj svakoga nazivati po imenu. Eventualne sporove i zabune Islanđani izbjegavaju korištenjem posebnog identifikacijskog broja zvanog kennitala, nalik na JMBG u bivšoj Jugoslaviji.

Islanđana ima oko 300.000. Pretežno se bave ribarstvom i stočarstvom, ali većina ih usprkos tome živi u urbanim područjima.

Po vjeri su većinom luterani, ali u posljednje vrijeme među njima ima sve više pripadnika kulta Ásatrúarfélagið, temeljenog na drevnim nordijskim vjerovanjima.