Iranska Pro Liga

Izvor: Wikipedia
Iranska Pro Liga
(Kup Perzijskog zaljeva)
IPLlogo.png
Sport nogomet
Osnovana 1970. (formalno)
2001. (trenutni format)
Niža liga Lige Azadegan
Broj klubova 16
Kupovi
 - domaći Kup Hazfi (1975. –)
Superkup (2005. –)
 - međunarodni AFC Liga šampiona
Šampioni (2012./13.) Esteglal Teheran
Najuspješniji klub Sepahan Isfahan
(4 titule od 2001.)
Službena stranica www.ffiri.ir
Soccerball current event.svg 2013./14.

Iranska Pro Liga (perz. لیگ برتر فوتبال ایران; Lige Bartar Futbal Iran) ili Kup Perzijskog zaljeva (perz. جام خلیج فارس; Džam-e Halīdž-e Fārs) je najvažnije nogometno natjecanje u Iranu. Jedan je od brojnih koraka u evoluciji iranske lige, a trenutni sistem odražava onaj koji je u upotrebi u Engleskoj: Pro Liga je najviša liga, zatim slijede 1. divizija, 2. divizija, te niže zonske lige.

Razvoj[uredi - уреди]

Prije 1970-ih[uredi - уреди]

Prije 1970-ih godina, Iran nije imao formalno nacionalno natjecanje i većina momčadi je sudjelovala u gradskim takmičenjima. Tadž[1] i Šahin[2] iz Teherana su postali dvije najomiljenije momčadi sredinom 1960-ih, a tako je ostalo i do danas. Uz dva navedena kluba, tokom ovog perioda teheranske naslove osvajali su i PAS i Daraei.

Kup Taht-e Džamšid[uredi - уреди]

Godine 1972. godine krenulo je natjecanje zvano Kup Taht-e Džamšid (dosl. Kup Džamšidovog trona što je narodni naziv za drevni grad Persepolis). Pokrenuto je s ciljem uključivanja timova iz čitave države. Kao i uobičajeno, potpunu prevlast u svih pet odigranih sezona imali su teheranski timovi (Persepolis i PAS po dva naslova, Tadž jedan). Šesta sezona (1978./79.) prekinuta je nakon 12 odigranih kola zbog iranske revolucije.

Prekid 1980-ih[uredi - уреди]

Zbog narodne revolucije i Iransko-iračkog rata, nogomet više nije bio predmetom kojem se daje važnost prije ostllih. Klubovi su imali vrlo malo novca za rad, a i zbog političkih razloga imena momčadi, uprava i izvori sredstava su promijenjeni. Nije bilo velikog ligaškog natjecanja u periodu od 1980. do 1989. godine, samo par kup-natjecanja i neka ligaška kao što su 17. Lige Šahrivar i Kods kup. Potonji kup počeo je 1989. godine i njegovim šampionom bio je Esteglal iz Teherana.

Lige Azadegan[uredi - уреди]

Lige Kods je 1991. godine preimenovana u Lige Azadegan[3], u čast iranskih ratnih zarobljenika koji su bili pušteni na slobodu. Počela je funkcionirati u sezoni 1991./92. sa 12 klubova čime je Iran po prvi put nakon više od 10 godina dobio nacionalno prvenstvo. PAS iz Teherana je bio prvim novim šampionom. Pas i Saipa dominirale su ligom prve četiri sezone, a narednih šest osvajaju također teheranski Persepolis i Esteglal. Broj sudioničkih momčadi se mijenjao iz godine u godinu. U istom periodu, PAS i Esteghlal su uspjeli osvojiti Azijsku Ligu prvaka. Persepolis i Esteghlal imali su najnadarenije igrače u čitavoj zemlji i nacionalna reprezentacija sastojala se većinom od njihovih igrača.

IPL: Iranska Pro Liga[uredi - уреди]

Od sezone 2001./02. je krenula prva prava profesionalna nogometna liga u Iranu. Ipak, brojne su kritike prema novoj ligi usmjerene u pravcu toga da je ova liga profesionalna samo u nazivu i da nedostaje mnoštvo sastavnica potrebnih jednoj pravoj profesionalnog ligi. U pravcu profesionalizma su iduća kretanja: igračke plaće su porasle, a izrastaju momčadi iz raznih pokrajina i nadareni igrači koji poniču u njima. Neteheranski timovi kao Fulad Sepahan i Zob-Ahan iz Isfahana te Fulad iz Ahvaza odnosno Huzestana pokazali su se uspješnim konkurentima dominantnim teheranskim klubovima.

Kup Perzijskog zaljeva[uredi - уреди]

Od sezone 2006./07. Iranska Pro Liga formalno se naziva i kao Kup Perzijskog zaljeva (engl. Persian Gulf Cup). Iranski nogometni savez na ovaj se potez odlučio 12. 8. 2006. s ciljem promicanja historijskog imena zaljeva koje je predmetom modernih kontroverzi. Od tada se ravnopravno koriste dva naziva – Iranska Pro Liga i Kup Perzijskog zaljeva.

Timovi Iranske Pro Lige[uredi - уреди]

Timovi trenutne Pro Lige (2013./14.) poslagani prema konačnoj ljestvici sezone 2012./13.:

 1. Esteglal Teheran
 2. Traktor-Sazi Tabriz
 3. Sepahan Isfahan
 4. Fulad Ahvaz
 5. Naft Teheran
 6. Mes Kerman
 7. Persepolis Teheran
 8. Rah-Ahan Teheran
 9. Saba Kom
 10. Saipa Alborz
 11. Damaš Rašt
 12. Fadžr Sepasi Širaz
 13. Malavan Anzali
 14. Gostareš Fulad Tabriz
 15. Esteglal Huzestan
 16. neodređen (22. 6. 2013.)

Prvaci iranskih liga[uredi - уреди]

Lokalne lige[uredi - уреди]

Kup Taht-e Džamšid[uredi - уреди]

1980-e[uredi - уреди]

 • 1979. – 1989.: nije bilo ligaškog natjecanja

Lige Kods[uredi - уреди]

Lige Azadegan[uredi - уреди]

IPL[uredi - уреди]

IPL / Kup Perzijskog zaljeva[uredi - уреди]

Naslovi[uredi - уреди]

Osvojeni naslovi od formiranja Pro Lige 2001. do danas:

Stadioni[uredi - уреди]

Četiri najveća stadiona u Iranu su:

Veze[uredi - уреди]

Napomene[uredi - уреди]

 1. Tadž (dosl. Kruna) je promijenio ime u Esteglal 1979.
 2. Šahin je promijenio ime u Persepolis 1968., kasnije u Piruzi 1986.
 3. Lige Azadegan je danas ime drugoligaškom natjecanju; samo je IPL viša liga.

Vanjske veze[uredi - уреди]