Pro Liga Perzijskog zaljeva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Iranska Pro Liga
(Kup Perzijskog zaljeva)
لیگ برتر خلیج فارس
Iranska Pro Liga (Kup Perzijskog zaljeva)
Podaci o ligi
Države  Iran
Konfederacija AFC
Osnivanje 1970.
od 2001. u aktualnom formatu
Broj momčadi 16
Niža liga Lige Azadegan
Ostala natjecanja
Nacionalni kup(ovi) Kup Hazfi (1975. –)
Iranski superkup (2005. –)
Međunarodni kup(ovi) AFC Liga prvaka
Historija
Aktualni prvak (2013/14) Fulad Ahvaz
Najviše naslova Sepahan Isfahan (4 naslova od 2001.)
Najbolji strijelac Iran Reza Enayati (130)

Infokutija ažurirana: 18.8.2014.

Iranska Pro Liga (perz. لیگ برتر فوتبال ایران; Lige Bartar Futbal Iran) ili Kup Perzijskog zaljeva (perz. جام خلیج فارس; Džam-e Halīdž-e Fārs) je najvažnije nogometno natjecanje u Iranu. Jedan je od brojnih koraka u evoluciji iranske lige, a trenutni sistem odražava onaj koji je u upotrebi u Engleskoj: Pro Liga je najviša liga, zatim slijede 1. divizija, 2. divizija, te niže zonske lige.

Razvoj

[uredi | uredi kod]

Prije 1970-ih

[uredi | uredi kod]

Prije 1970-ih godina, Iran nije imao formalno nacionalno natjecanje i većina momčadi je sudjelovala u gradskim takmičenjima. Tadž[1] i Šahin[2] iz Teherana su postali dvije najomiljenije momčadi sredinom 1960-ih, a tako je ostalo i do danas. Uz dva navedena kluba, tokom ovog perioda teheranske naslove osvajali su i PAS i Daraei.

Kup Taht-e Džamšid

[uredi | uredi kod]

Godine 1972. godine krenulo je natjecanje zvano Kup Taht-e Džamšid (dosl. Kup Džamšidovog trona što je narodni naziv za drevni grad Persepolis). Pokrenuto je s ciljem uključivanja timova iz čitave države. Kao i uobičajeno, potpunu prevlast u svih pet odigranih sezona imali su teheranski timovi (Persepolis i PAS po dva naslova, Tadž jedan). Šesta sezona (1978./79.) prekinuta je nakon 12 odigranih kola zbog iranske revolucije.

Prekid 1980-ih

[uredi | uredi kod]

Zbog narodne revolucije i Iransko-iračkog rata, nogomet više nije bio predmetom kojem se daje važnost prije ostllih. Klubovi su imali vrlo malo novca za rad, a i zbog političkih razloga imena momčadi, uprava i izvori sredstava su promijenjeni. Nije bilo velikog ligaškog natjecanja u periodu od 1980. do 1989. godine, samo par kup-natjecanja i neka ligaška kao što su 17. Lige Šahrivar i Kods kup. Potonji kup počeo je 1989. godine i njegovim šampionom bio je Esteglal iz Teherana.

Lige Azadegan

[uredi | uredi kod]

Lige Kods je 1991. godine preimenovana u Lige Azadegan[3], u čast iranskih ratnih zarobljenika koji su bili pušteni na slobodu. Počela je funkcionirati u sezoni 1991./92. sa 12 klubova čime je Iran po prvi put nakon više od 10 godina dobio nacionalno prvenstvo. PAS iz Teherana je bio prvim novim šampionom. Pas i Saipa dominirale su ligom prve četiri sezone, a narednih šest osvajaju također teheranski Persepolis i Esteglal. Broj sudioničkih momčadi se mijenjao iz godine u godinu. U istom periodu, PAS i Esteghlal su uspjeli osvojiti Azijsku Ligu prvaka. Persepolis i Esteghlal imali su najnadarenije igrače u čitavoj zemlji i nacionalna reprezentacija sastojala se većinom od njihovih igrača.

IPL: Iranska Pro Liga

[uredi | uredi kod]

Od sezone 2001./02. je krenula prva prava profesionalna nogometna liga u Iranu. Ipak, brojne su kritike prema novoj ligi usmjerene u pravcu toga da je ova liga profesionalna samo u nazivu i da nedostaje mnoštvo sastavnica potrebnih jednoj pravoj profesionalnog ligi. U pravcu profesionalizma su iduća kretanja: igračke plaće su porasle, a izrastaju momčadi iz raznih pokrajina i nadareni igrači koji poniču u njima. Neteheranski timovi kao Fulad Sepahan i Zob-Ahan iz Isfahana te Fulad iz Ahvaza odnosno Huzestana pokazali su se uspješnim konkurentima dominantnim teheranskim klubovima.

Kup Perzijskog zaljeva

[uredi | uredi kod]

Od sezone 2006./07. Iranska Pro Liga formalno se naziva i kao Kup Perzijskog zaljeva (engl. Persian Gulf Cup). Iranski nogometni savez na ovaj se potez odlučio 12. 8. 2006. s ciljem promicanja historijskog imena zaljeva koje je predmetom modernih kontroverzi. Od tada se ravnopravno koriste dva naziva – Iranska Pro Liga i Kup Perzijskog zaljeva.

Timovi Iranske Pro Lige

[uredi | uredi kod]

Timovi trenutne Pro Lige (2014./15.) poslagani prema konačnoj ljestvici sezone 2013./14.:

 1. Fulad Ahvaz
 2. Persepolis Teheran
 3. Naft Teheran
 4. Sepahan Isfahan
 5. Esteglal Teheran
 6. Traktor-Sazi Tabriz
 7. Malavan Anzali
 8. Saipa Alborz
 9. Saba Kom
 10. Gostareš Fulad Tabriz
 11. Rah-Ahan Teheran
 12. Esteglal Huzestan
 13. Zob-Ahan Isfahan
 14. Padide Šandiz Mašhad
 15. Naft Masdžid-Sulejman
 16. neodređen (april 2014.)

Prvaci iranskih liga

[uredi | uredi kod]

Lokalne lige

[uredi | uredi kod]

Kup Taht-e Džamšid

[uredi | uredi kod]

1980-e

[uredi | uredi kod]
 • 1979. – 1989.: nije bilo ligaškog natjecanja

Lige Kods

[uredi | uredi kod]

Lige Azadegan

[uredi | uredi kod]

IPL / Kup Perzijskog zaljeva

[uredi | uredi kod]

Naslovi

[uredi | uredi kod]

Osvojeni naslovi od formiranja Pro Lige 2001. do danas:

Stadioni

[uredi | uredi kod]

Pet najvećih stadiona u Iranu su:

Napomene

[uredi | uredi kod]
 1. Tadž (dosl. Kruna) je promijenio ime u Esteglal 1979.
 2. Šahin je promijenio ime u Persepolis 1968., kasnije u Piruzi 1986.
 3. Lige Azadegan je danas ime drugoligaškom natjecanju; samo je IPL viša liga.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]