Imitacija života

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Imitation of Life (razvrstavanje).
Imitation of Life

naslovni kadar u traileru
Režija Douglas Sirk
Producent Ross Hunter
Scenario Eleanore Griffin
Allan Scott
Predložak Imitation of Life; autor:
Fannie Hurst
Uloge Lana Turner
Juanita Moore
John Gavin
Sandra Dee
Susan Kohner
Muzika Frank Skinner
Sammy Fain
Henry Mancini
Fotografija Russell Metty
Montaža Milton Carruth
Distribucija Universal-International
Datum(i) premijere
30. april 1959 (1959-04-30)
Trajanje 125 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 2 mil. $
Bruto prihod 6,4 mil. $ (procjene za SAD i Kanadu)[1]

Imitation of Life (sh. Imitacija života) je američki igrani film snimljen 1959. godine u režiji Douglasa Sirka, poznat kao jedna od komercijalno najuspješnijih hollywoodskih melodrama 1950-ih, odnosno jedno od klasičnih ostvarenja žanra.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Fannie Hurst, odnosno remake istoimenog crno-bijelog filma iz 1934. godine. Protagonistica, čiji lik tumači Lana Turner je glumica Lora Meredith koji radi karijere zanemaruje kćer Susie, te angažira crnu kućnu pomoćnicu Annie Johnson (čiji lik tumači Juanita Moore) koja će sa vremenom postati dio njene porodice. Radnja prikazuje probleme koje objema ženama stvaraju njene kćeri kada odrastu - Susie (čiji lik tumači Sandra Dee) se zaljubi u Lorinog momka (čiji lik tumači John Gavin), a Anniena kćer Sarah Jane (čiji lik tumači Susan Kohner) se zbog neobično svijetle puti pokušava izdavati za bjelkinju i odriče se vlastite majke.

Poticaj za snimanje filma je pružio tadašnji pokret za građanska prava američkih crnaca, koji je aktualnom učinio dotada od strane Hollywooda uglavnom izbjegavanu temu međurasnih odnosa. Producent Ross Hunter je, pak, inzistirao na izmjenama scenarija u odnosu na predložak, pa je tako lik koji tumači Turner pretvoren u glumicu, a što je bio povod da se u filmu koriste raskošni i atraktivni kostimi. Publici se film izuzetno dopao, te je predstavljao jedan od najuspješnijih filmova godine. Kritičari mu, međutim, nisu bili skloni, zamjerajući mu preveliku melodramatičnost i kič. Kasniji kritičari su ga, međutim, počeli hvaliti te ga drže jednim od najboljih ostvarenja Sirkove kinematografije.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. "1959: Probable Domestic Take", Variety, 6 January 1960 p 34

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]