Ikarbus

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ikarbus A.D.)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ikarbus
Lokacija Beograd, Srbija
Osnovan 1923.
Industrija Automobilska
Proizvod Autobusi
Zaposleni 720
Zvanična prezentacija
Isporuka Ikarbusa.

Ikarbus je fabrika autobusa i specijalnih vozila, posle novosadskog Neobusa, najveći je proizvođač autobusa u jugoistočnoj Evropi. Prvobitni naziv fabrike je bio „Ikarus“, međutim zbog sličnosti i problema sa mađarskom fabrikom koja je to ime zaštitila, naziv fabrike od 1992. je promenjen u „Ikarbus“.

Istorija[uredi | uredi kod]

Ikarus S-49

Ikarbus je osnovan 20. novembra 1923. u Novom Sadu kao prva fabrika aero i hidroplana na Balkanu. Temelje joj je udario Dimitrije Konjović, pilot, pomorski oficir i čuveni srpski industrijalac. Prvi avion u Ikarbusu je proizveden već marta 1924. Bio je to školski vazduhoplov tipa „brandeburg“. Fabrika je 1932. preseljena u Beograd. Fabrika je tokom Drugog svetskog rata prilično razrušena savezničkim bombardovanjem 1944. Posle oslobođenja Jugoslavije i nacionalizacije fabrike 1946. godine nastavljena je proizvodnja. U periodu od 1951. do 1962. godine vojni program fabrike Ikarus je potpuno zamenjen civilnim programom. Preseljenjem proizvodnje aviona u novu fabriku aviona SOKO Ikarus prelazi na proizvodnju karoserija za autobuse i dostavna vozila. Sedamdesetih godina u pogonima nove fabrike pored autoputa Beograd-Zagreb počinje proizvodnja autobusa.

Proizvodni pogoni Ikarbusa kapaciteta 750 vozila godišnje, smešteni su u Zemunu, u blizini Aerodroma „Nikola Tesla“. Fabrika zapošljava 750 radnika svih profila. Ikarbusu je poslednjih godina dodeljen veliki broj značajnih priznanja na prestižnim međunarodnim sajmovima (Beograd, Moskva, Verona) a zvanično je najbolji korporativni brend u oblasti automobilske industrije u Srbiji.

Prošle godine, Ikarbus je započeo serijsku proizvodnju najsavremenijih minibuseva za evropsko tržište na osnovu dokumentacije dobijene od italijanske kompanije „Bredamenarinibus“ sa kojom je sklopljen dugogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu. Takođe, startovala je proizvodnja najmodernijih ambulantnih vozila po licenci francuske firme „TIB(TIB)“.

Međugradski autobus IK-312 i niskopodni zglobni autobus IK-218 su najnoviji modeli proizvedeni u Ikarbusu. Nastali su u tesnoj saradnji sa partnerskom kompanijom „Bredamenarinibus“ iz Italije. Premijerno su prikazani na Međunarodnom sajmu autobusa u Veroni krajem novembra 2007.

Proizvodi[uredi | uredi kod]

Aktuelni proizvodni program[uredi | uredi kod]

Gradski autobusi

Minibus

Međugradski autobusi

Turistički autobusi

Ambulanta

  • Tip A
  • Tip B
  • Tip C

Nekadašnji proizvodni program[uredi | uredi kod]

Modeli proizvođeni pre preimenovanja preduzeća:

Modeli proizvođeni posle preimenovanja preduzeća 1993:

Gradski autobusi

Međugradski autobusi

Turistički autobusi

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]