IS-1

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
IS-1

Prototip JS-1
Prototip JS-1

Glavne karakteristike
Zemlja porekla  Sovjetski Savez
Namena teški tenk
Dužina 9,90 m
Širina 3,09 m
Visina 2,73 m
Brzina na putu 60 km/h na putu
Doseg 240 km
Glavno naoružanje top 122 -{mm}- D25-T
Sporedno naoružanje DT, 1×DŠK
Motor 12-cil. dizel model V-2
Snaga (KS) 600 KS
Posada 4

Josif Visarionović 1 ili skraćeno IS-1 je bio sovjetski tenk tijekom drugog svjetskog rata

Nastanak[uredi - уреди | uredi kôd]

Tijekom 1943 . godine kada je najveća kriza po opstojnost države prošla Crvene armija se odlučila pozabavit svojom tenkovskom doktrinom. Cijela nova koncepcija se svela na gradnju takozvanih srednjih tenkova ili točnije kazano T-34 . Prva žrtva tog razmišljanja postaju lagani tenkovi koje se procjenjuje nekorisnim za daljnju upotrebu pa se obustavlja njihova daljnja proizvodnja. Sličnu sudbinu su trebali doživjeti i teški tenkovi, ali masovnija pojava njemačkih Panter je dovela do obustave tog plana i stvaranja serije tenkova IS. s idejom zamjene tenka KV-1 i KV-85 .

Prva kratka generacija ovih novih tenkova dobiva ime IS-1. Kako je u manje od 6 mjeseci što se se ovaj tenk nalazio u proizvodnji proizvedeno samo stotinjak njegovih primjeraka prije bismo ga mogli nazvati prototipom nego pravim serijskim tenkom.

Oprema[uredi - уреди | uredi kôd]

AKo usporedimo tehničke podatke između ovog tenka i njegovog prethodnika naći ćemo veliki broj sličnih podataka. KV-85 i IS-1 imaju identični top od 85 mm, motor tipa V-2 i identične gusjenice. Nekakve minimalne razlike se mogu naći u visini i težini tenka. IS-1 iako ima puno deblji oklop je malo lakši od svog prethodnika. To se postiglo neznatnim snižavanjem visine i smanjenjem količine municije koju on prevozi u svom malenom skladištu.

Ukratko i KV-85 i IS-1 nisu ništa drugo nego međugeneracijski tenkovi između serija KV i IS. Prvi pravi tenk ove nove generacije postaje IS-2 .

Napomena[uredi - уреди | uredi kôd]

Općenito se danas smatra da su tenkovi imena IS bili sovjetski odgovor na njemački Tigar , ali ta činjenica stoji daleko od istine. Po tadašnjem razmišljanju u Moskvi Njemačka je jednostavno proizvodila premalo tenkova Tigar da bi pobjedila ogroman broj T-34 .

Zabrinutost koja dovodi do pojave projekta IS nastupa tek pojavom masovne njemačke proizvodnje tipa Panter