Howdy Doody

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Howdy Doody
Buffalo Bob Smith sa "Howdy Doodyjem"
Žanrtelevizijska emisija za djecu
KreatorE. Roger Muir
VoditeljBuffalo Bob Smith
Howdy Doody
NastupajuBob Keeshan
Lew Anderson
Robert "Nick" Nicholson
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Produkcija
Producent(i)E. Roger Muir
Trajanje60 min. (1947–1948; 1949)
30 min. (1948–1960)
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje27. decembar 1947 – 24. septembar 1960

Howdy Doody je američka televizijska emisija za djecu koja se prikazivala od 1947. do 1960. godine na programu mreže NBC, poznata kao jedna od najpopularnijih i komercijalno najuspješnijih u prvim godinama američke televizije.

Seriju je osmislio njen voditelj Bob Smith na osnovu lika "Howdy Doodyja", koga je prije toga bio koristio u radio-emisijama. Naslovni lik je bio pjegavi dječak po imenu "Howdy Doody", koji je živio na američkom Zapadu i upadao u niz pustolovina karakterističnih za žanr vesterna. Njega je predstavljala lutka koju je dizajnirao lutkar po imenu Frank Paris. Smith je, pak, emisiju vodio odjeven u kauboja, te je zbog toga dobio nadimak "Buffalo" Bob Smith (a što je bila referenca na Buffalo Billa.

Serija je nedugo nakon emitiranja postigla tako veliki uspjeh da su se počele proizvoditi komercijalne lutke sa Howdy Doodyjevim likom. To je, pak, dovelo do spora oko autorskih prava i tantijema između Smitha i Parisa. Bijesni Paris je jednostavno odnio originalnu lutku iz studija i odbio sudjelovati u snimanju. N akon neuspjelih pokušaja da se spor izgladi (a u međuvremenu je Howdy Doodyjev izostanak gledateljima objašnjen službenim putovanjem), producenti su problem riješili tako da je novu verziju lutke dizajnirala lutkarica Velma Wayne Dawson. Njen novi izgled je objašnjen "plastičnom operacijom".

Emisija se nakon toga nesmetano prikazivala, a njen uspjeh je potakao NBC da je od 1955. godine, među prvima, emitira u boji nastojeći potaći prodaju televizora u boji. S vremenom se njen uspjeh pokušao iskoristiti i izvan američkih granica. Napravljena je verzija na španskom pod imenom Chiltrin namijenjena latinoameričkom tržištu, ali je prikazana tek na Kubi sve do 1959. godine. Od 1954. do 1959. se u Kanadi na programu CBC Television emitirala domaća verzija pod naslovom The Canadian Howdy Doody Show, poznata, između ostalog, i zato što su u njoj nakraktko nastupali i buduće zvijezde Star Treka James Doohan i William Shatner. Snimanje serije nije spriječio ni srčani udar koga je Smith doživio u septembru 1954. i zbog koga se neko vrijeme morao oporavljati kod kuće.

Iako je emitiranje konačno završeno 1960. godine, Howdy Doody je ostao zapamćen kao važan dio američke popularne kulture 1950-ih. To se odrazilo i na kasniju TV-seriju Happy Days čija je epizoda The Howdy Doody Show, emitirana 18. februara 1975. godine, posvećena upravo toj seriji i u kojoj se Smith pojavljuje tumačeći sam sebe.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]