Hitlerov pozdrav

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hitlerov pozdrav tijekom zasjedanja Reichstaga. Na slici: Joseph Goebbels, Joachim von Ribbentrop i Walther Funk.

Hitlerov pozdrav (njemački: Hitlergruß), kolokvijalno poznat kao nacistički pozdrav, rjeđe njemački pozdrav (njemački: Deutscher Gruß) jest pozdravna gesta koju su koristili članovi njemačke Nacističke stranke kako bi iskazali odanost svome vođi Adolfu Hitleru.

Nastanak[uredi | uredi kod]

Hitlerov pozdrav nastao je po uzoru na rimski pozdrav, koji je u Italiji 1920-ih godina uveo Benito Mussolini kao simbol fašističkog pokreta.

Od Hitlerovog dolaska na vlast pozdrav je poslao obavezan za državljane Trećeg Reicha, s izuzetkom pripadnika oružanih snaga koji su zadržali tradicionalno vojničko salutiranje, ali je i taj izuzetak ukinut 1944. nakon atentata na Hitlera.

Način izvođenja[uredi | uredi kod]

Hitlerov pozdrav je postao utjelovljenje Hitlerovog masovnog kulta ličnosti u Njemačkoj. Pozdrav se sastoji od desne ruke podignute od prsa pod kutom od 45° popraćeno uzvikivanjem Heil Hitler! (Živio Hitler!).

Ako stoji ispred nadređenog, podređeni bi, uz dizanje ruke i vikanje, mogao i lupnuti petom o petu kao znak poštovanja. Na sastancima i smotrama, kada bi između vojnika prolazio nadređeni, svi bi na taj način držali ruke u zraku i ritmički izgovarali Sieg Heil (Živjela pobjeda).

Posljedice[uredi | uredi kod]

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Hitlerov pozdrav zabranjen je u Austriji i Njemačkoj. U Njemačkoj se njegovo korištenje u javnosti, osim u specifičnim slučajevima vezanim "uz umjetničko izražavanje", kažnjava zatvorskom kaznom do tri godine.

Povezano[uredi | uredi kod]