Historija Egipta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovaj članak je dio serije
Historija Egipta.
Drevni Egipat
Ahemenidski Egipat
Ptolemejski Egipat
Rimski Egipat
Kršćanski Egipat
Arapski Egipat
Osmanski Egipat
Dinastija Muhammada Alija
Moderni Egipat
Egipćani
Hathor

Historija Egipta se smatra najdužom kontinuiranom historijom ujedinjene države u svijetu. Dolina Nila formira prirodnu geografsku i ekonomsku cjelinu, koju s istoka i zapada oblikuju pustinje, na sjeveru more a na jugu Katarakti Nila. Potreba za jedinstvenim autoritetom koji bi upravljao navodnavanjem uz pomoć Nila je u Egiptu doveo do stvaranje prve države u svijetu oko 3000. pne. Specifične geografske okolnosti su otežavale napade vanjskim narodima i državama, pa je faraonski Egipat dugo vremena bio nezavisna i samodostatna država. Hiksi su bili prvi strani vladari Egipta, ali su se njih drevni Egipćani uspjeli osloboditi. Novoasirsko Carstvo je također neko vrijeme kontoliralo Egipat, prije nego što su Egipćani ponovno stekli kontrolu.

Međutim, jednom kada je Egipat potpao pod stranu vlast, pokazalo se da se nje teško riješiti, pa je 2.400 godina Egipat uglavnom bio pod vlašću stranih sila: Nubijaca, Perzijanaca, Makedonaca, Rimljana, Bizantinaca, Arapa, Osmanlija, Francuza i Britanaca. Za vrijeme tih 2.400 godina Egiptom su kao nezavisnom državom vladali Ptolomejevići, Ikhšididi, Fatimidi, Ayyubidi, Mameluci i Muhammad Ali. Osnivači tih dinastija, međutim, nisu bili rodom iz Egipta.

Kada je Gamal Abdel Nasser (predsjednik Egipta) (1954–1970) rekao da je prvi Egipćanin koji upravlja Egiptom od vremena faraona Nectaneboa II, svrgnutog od strane Perzijanaca 343. pne., samo je malo pretjerivao.

U ovoj enciklopediji je egipatska historija podijeljena u osam perioda:

Povezano

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]