Historia Brittonum

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Britanija u 5. vijeku u periodu između kraja rimske vlasti na Britaniji i anglosaskog naseljavanja na Britaniji. Crveno su britska područja, zeleno su goidelička područja, a plavim su označena piktska područja.

Historia Brittonum ili Historija Brita, je historijski tekst o domorodačkim Britima sastavljen oko godine 830. koji se do današnjih dana sačuvao u nekoliko redakcija. Napisan je za vrijeme anglosaske vlasti, točnije oko 828. godine ili malo kasnije. Tekst se do danas očuvao u nekoliko redakcija u rukopisima od 11. vijeka i poslije. Djelo nije u potpunosti utemeljeno na stvarnim događajima, nego sadrži i legende. Ipak je i kao takvo poslužilo za izvor o historiji Walesa i Engleske, budući da nije bilo dovoljno drugih izvora.

Autorstvo se obično pripisuje velškom redovniku Neniju, budući da je predgovor napisan u njegovi ime u određenim rukopisima.[1] Novija istraživanja (Dumville, 1985.) odbacuju Nenijev predgovor kao krivotvorinu iz kasnijih razdoblja te navodi argumente u pravcu toga da je ovo djelo kompilacija nepoznatih autora.[2][3] (Vidi autorstvo i datiranje Historie Brittonum). Konkretno, smatra se da je taj navodni Nenijev predgovor dodatak iz 10. vijeka.[4]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. J. A. Giles (prevoditelj), Nennius: The History of the Britons, in Six Old English Chronicles (1847)[1]
  2. Koch, John Thomas (2006) (preview), Celtic culture: a historical encyclopedia, ABC-CLIO, pp. 925-, ISBN 978-1-85109-440-0, str.927. "Dumville has argued that the Nennian Prologue is a later forgery.. the work should therefore be treated as anonymous"
  3. Mackillop, Dict. Celt. Myth.,str.267. "Formerly ascribed to one Nennius, Historia is now, seen, thanks to the work of David Dumville, to be a compilation.."
  4. Primjerice David Dumville, citiran na http://www.britishhistoryclub.com/bhc/sources/nennius_hb.html (poveznica nije više aktivna)

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]