Érimón

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Heremon)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Érimón,[1] sin Míl Espáinea, je prema srednjovjekovnim irskim legendama i historijskoj tradiciji bio jedan od poglavica koje su uzela učešća u milezijskoj invaziji Irske, pri čemu je osvojio otok od Tuatha Dé Dananna, te postao jedan od prvih milezijskih Visokih kraljeva.

Prije invazije je zajedno sa starijim bratom Éber Donnom zajedno vladao Iberijskim poluotokom. Kada im je prastric Ith prilikom miroljubivog posjeta Irskoj ubijen od Tuatha De kraljeva Mac Cuill, Mac Cecht i Mac Gréinea, pokrenuta je invazija na čelu sa Eber Donnom i Erimonom. U njoj su Milezijanci odnijeli pobjedu, ali je Eber Donn poginuo. Novoosvojeni otok je podijeljen između Erimona i njegovog mlađeg brata Éber Finna na sjeverni i južni dio.

Erimon je imao dvije supruge - Odbu, majku Muimne, Luigne i Laignea, koju je ostavio u Španiji, i Teu, majku Íriel Fáida, koja je s njim došla u Irsku i po kojoj je nazvano brdo Tara.

Nakon što se nezadovoljni Eber Finn pobunio protiv brata i poginuo u bitci, Erimon je zavladao sam. Zemlju je podijelio na četiri pokrajine; Leinster je dao Crimthann Sciathbélu od Fir Domnanna; Munster četirima sinovima Eber Finna . Eru, Orbi, Feronu i Fergni; Connacht Únu i Étanu, sinovima Uicce; a Ulster Eber mac Íru.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Također kao navođen kao Éremón, Héremón, Éireamhón
Kraljevske titule
Prethodi:
Mac Cuill, Mac Cecht
i Mac Gréine
veliki kralj Irske
(zajedno s Eber Finnom prvu godinu)

AFM 1700-1684. pne.
FFE 1287-1272. pne.
Slijedi:
Muimne, Luigne i Laigne