Henry Bellamann

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Henry Bellamann
Biografske informacije
RođenjeHeinrich Hauer Bellamann
(1882-04-28)28. 4. 1882.
Fulton, Missouri, SAD
Smrt16. 6. 1945. (dob: 63)
New York, SAD
SupružnikKatherine McKee Jones (1907–Greška izraza: Neočekivani < operator)
Obrazovanje
Zanimanjeknjževnik, nastavnik muzike
Opus
Književne vrsteproza, poezija
Jezikengleski
Znamenita djela
Kings Row
The Gray Man Walks

Heinrich Hauer Bellamann (28. april 1882 - 16. jun 1945) bio je američki književnik i nastavnik muzike, najpoznatiji po romanu Kings Row.

Rodio se u gradu Fulton u državi Missouri, koji će poslije inspirirati radnju njegovog romana. 1901. godine je diplomirao klavir na Denverskom univerzitetu i sljedećih nekoliko godina proveo podučavajući muziku na nekim od najprestižnijih škola Amerike, uključujući Vassar College.

1907. se oženio za nastavnicu Katherine McKee Jones te u potpunosti posvetio književnom radu. Ispočetka je pisao poeziju pod uticajem imažinizma, a potom i romane. Kings Row, koji opisuje život i stanovnike gradića na Srednjem zapadu 1890-ih, je napisao 1940. godine. On je postao bestseler, ali i izazvao određene kontroverze svojim "sočnim" sadržajem koji je uključivao motive duševne bolesti, homoseksualnosti i incesta. Godine 1942. je u Hollywoodu snimljen cenzorskim kodeksom "umivena" istoimena ekranizacija koja se danas drži jednom od najboljih glumačkih nastupa budućeg predsjednika Ronalda Reagana. Kings Row je izazvao dodatne kontroverze kada su se neki od građana Fultona prepoznali u njegovim likovima, te je zbog toga dugo vremena bio zabranjen u lokalnoj biblioteci.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]