Harold J. Greene

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Harold J. Greene
{{{opis}}}
{{{opis}}}
Nadimak "Harry"[1]
Karijera
Čin Army-USA-OF-07.svg General-major[2][3][4]
Važnije bitke Rat u Afganistanu 
Rod vojske Šablon:US Army

Harold J. "Harry" Greene (11. februar 1959 – 5. august 2014) bio je američki visoki vojni oficir, poznat po tome što je stradao kao žrtva atentata u Kabulu gdje je u činu general-majora komandirao logističkim sektorom savezničkih trupa koje se ratuju u Afganistanu.

Prije nego što se priključio američkoj vojsci, Greene je pohađao Politehnički institut Rensselaer gdje je sudjelovao u programu za obuku rezervnih oficira (ROTC). Nakon diplome je 1980. stupio u redove Vojske i odmah dobio oficirski čin. U decembru 2009. je postao brigadni general i imenovan je za zamjenika Komande za istraživanje, razvoj i inženjerstvo. Godine 2012. je unaprijeđen u čin general majora i poslan u Afganistan gdje je postao zamjenik komandanta Kombinirane komande za tranziciju bezbjednosti.

5. augusta 2014. je prilikom rutinske pobjede centru za obuku afganistanske vojske postao napada automatskom puškom koga je izveo afganistanski vojnik. Prilikom napada je Greene poginuo, a zajedno sa njime je ranjeno 14 afganistanskih i NATO-vih vojnika, uključujući njemačkog generala Michaela Bartschera. Greene je postao prvi američki oficir generalskog ranga ubijen u oružanom sukobu nakon vijetnamskog rata, odnosno prvi ubijen u terorističkom činu nakon napada 11. septembra.

Napomene[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]