Hardstyle

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hardstyle
Stilski korijeni Hard trance, Gabber, UK hard house, New beat, Hardcore techno
Kulturološki korijeni Krajem 1999., Nizozemska
Tipični instrumenti Software sintesajzeri, sekvencer, sampler, audio filter, distorzija, VST dodaci
Regionalne scene
NizozemskaNjemačkaBelgijaPoljskaŠvicarskaJapanUjedinjeno KraljevstvoDanskaItalijaMalezijaŠpanjolskaRusija

Hardstyle je vrsta elektronske plesne glazbe (EDM) koja miješa utjecaje iz Hard trance a Hardcore techno, i ravea. Prosječna brzina izvođenja (tempo) je između 145 i 155 BPM-a ("udara u minuti"), iako se mogu znatno razlikovati ovisno o hardstyle DJ-u.

Zvuk hardstylea obično se sastoji od različitih glazbenih elemenata: "teški" zvučni udarac (kick), intenzivni preokrenuti basslineovi i "adrenalno jurećih" melodija gdje često zauzimaju mjesto u sredini pjesme. On nosi neke sličnosti s hard tranceom, no i dalje drži svoj jedinstveni zvuk. Jedinstvenost zvuka u hardstyle-u očituje se i u vrlo bogatim melodijama, nerijetko "uzvišenog" zvuka čime se daje dojam budućnosti i nekog novog svijeta. Mnogi hardcore izvođači usputno produciraju hardstyle pjesme (primjerice Kasparov, Evil Activities i DJ Neophyte).

Hardstyle se većinom producira u Nizozemskoj, Italiji, Belgiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Maleziji i Australiji.

Neke od najpoznatijih hardstyle pjesama u svijetu su Showtek - Fuck The System, Technoboy- Next Dimensional World(Qlimax 2008 Anthem), Showtek - The Colour Of The Harder Styles, D-Block & S-te-fan - Music Made Addict, The Prophet - Hardstyle Baby, Headhunterz - The Power of the Mind.

Povijest[uredi - уреди | uredi kôd]

Hardstyle potječe iz hard trancea, gabber i rave glazbe s utjecajima iz UK hard housea i jumpstylea. Vjeruje se da je mjesto nastanka u Nizozemskoj, gdje su prvi hardstyle događaji započeli krajem 1999. i početkom 2000. godine. Osobe općeprihvaćene u razvoju stila su Dov J. Elkabas, Raoul Van Grinsven, DJ Pavo, DJ Luna i DJ Dana.

2007. stil postaje popularan u nekoliko zemalja diljem svijeta, uključujući: Belgiju, Italiju, Poljsku, Estoniju, Danskoj, Australiji, Češku, Ukrajinu, Francuskoj, Južnoafričkoj Republici i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Engleski zvuk je bio jako popularan u Nizozemskoj, ali se uskoro pokazuje kako se nizozemska javnost zalaže za teži bassline. Izvođači kao primjerice DJ Lady Dana, DJ Pavo i The Prophet kombiniraju engleski zvuk s novijim izdanjima. Ovaj zvuk je također stekao popularnost u Njemačkoj gdje ga je pokupila njemačka diskografska kuća Tracid Traxxx (gdje su odredili svoj zvuk kao kombinaciju trancea i acid trancea) i poslije također Blutonium Records i Resident E Recordings.

Nakon toga, hardstyle produkcije su polako postale popularnima u Italiji i poslije u Njemačkoj. To je dovelo do nastanka novoga hardstylea koji je kasnije došao i postao popularan u Nizozemskoj. Q-Dance je organizirao mjesečni događaj u klubu (danas poznat kao North Sea Venue) pod imenom Qlubtempo, događaj kojeg bi se nazvalo talionicom hardstylea. Danas su hardstyle događaji vrlo nazočni u nizozemskim klubovima. Izvođači nikada nisu nastupali u Nizozemskoj prije nego što su tamo donijeli novi zvuk. Izvođači poput Technoboyja, Super Marco Mayja i Gary Da su stekli na taj način veliki ugled.

Nu-style[uredi - уреди | uredi kôd]

Nu-style je podvrsta hardstylea nastala 2007./2008. godine. Osnivačem tog stila produkcije smatra se Headhunterza. Glavna karakteristika nu-stylea je to što je Kick drum često usklađen s melodijom - dok je prethodno u hardstyleu bio uvijek iste visine kroz cijelu melodiju, u nu-styleu prati visinu tonova melodije, najčešće se visina mijenja svaka 4 tona. Ovdje su jako destinktni prijedlošci koje prate nu-style, Uvod-Stanka-Stih-Melodija-Stih-Melodija-Odjava. Primjeri Nu-style hardstylea:

Značajne diskografske kuće[uredi - уреди | uredi kôd]

Unutarnje poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]

Hardstyle zajednice[uredi - уреди | uredi kôd]