Green Bay Packers

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Green Bay Packers je naziv za profesionalni tim američkog fudbala sa sjedištem u gradu Green Bay u američkoj federalnoj državi Wisconsin. Trenutno se kao dio Sjeverne divizije natječu u Nacionalnoj football konferenciji (NFC) Nacionalne football lige (NFL).

Packersi su posljednji primjer "timova iz malih gradova" koji su činili većinu u NFL-u tokom 1920-ih. Green Bay je po svemu najmanje medijsko tržište među gradovima-domaćinima sjeveronoameričkih klubova iz vodećih sportskih liga (iako njihova baza fanova uključuje Milwaukee i ostatak Wisconsina).

Osnovani su godine 1919. od Curlyja Lambeaua i Georgea Whitneya Calhouna kao nova verzija poluprofesionalnih klubova koji su igrali u Green Bayu od 1896. Godine 1921. Packersi su postali profesionalci i priključili se Ligi.

Danas ovaj tim drži rekord po broju osvojenih prvenstava NFL-a s 12 naslova: devet prvenstava NFL prije ere Super Bowla; tri dodatne titule u 1966, 1967. i 1996. tokom koje su porazili prvake AFL-a/AFC-a u Super Bowlu I, Super Bowlu II i Super Bowlu XXI. [1] Klub je također osvojio prve dvije meča između prvaka AFL-NFL održana prije spajanja AFL-NFL, kasnije poznatih kao Super Bowl I i II.

Packersi su trenutno jedina besprofitni profesionalni sportski klub u javnom vlasništvu u SAD. Trenutno se 4,750.925 dionica nalaze u vlasništvu 111.967 dioničara — od kojih nijedan nikad nije dobio dividendu. [2]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. „Packers championship history”. Arhivirano iz originala na datum 2006-07-21. Pristupljeno 2007-01-24. 
  2. „Packers shareholders”. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]