Grafička kartica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Grafičke kartice)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grafička kartica

Pny 6600GT grafička kartica
Spaja se na:
Poznati proizvođači:


Grafička kartica, Grafički adapter, VGA kartica ili video kartica je glavni deo na kartici, a njegova uloga je prevođenje binarnog koda u vidljivu sliku na nekom grafičkom izlaznom uređaju. Princip je jednostavan, CPU u saradnji sa nekim softverom, kao što je 3D računarska igra, šalje informacije grafičkom procesoru koji potom obrađuje dobijene informacije i šalje ih na monitor. Grafička kartica se ugrađuje u matičnu ploču, obično u AGP ili PCI Express slot. Može štetiti grafičko izlaznom uredjaju na kome je priključeno kućište bez dobre grafičke kartice.

Kako radi grafička kartica?[uredi | uredi kod]

Moderne grafičke kartice su opremljene snažnim grafičkim procesorima koji svojom procesorskom snagom i brojem tranzistora gotovo nadmašuju glavne procesore. Grafički procesor obrađuje podatke koje dobija posredstvom neke sabirnice (najćešće AGP, PCI i PCI Express). Sama arhitektura čipa je najbitnija, što znači da njegove instrukcije i brzina izvođenja istih su glavne odlike jednog GPU-a.

Većina podataka koji dolaze za obradu se privremeno smješta na memoriju koja se nalazi na grafičkoj kartici. Time se obezbjeđuje brz protok i samim time brža obrada grafike, što na kraju daje veći broj slika u sekundi čineći grafičku scenu ljepšom i fluidnijom. Zbog toga proizvođači nastoje poboljšati brzinu RAM-a na kartici koja je davno prevazišla brzinu sistemskog RAM-a. Brzina memorije na grafičkoj kartici je već odavno prešla Gigahercne granice.

Dijelovi grafičke karte[uredi | uredi kod]

Glavni dijelovi moderne grafičke kartice

Glavni dijelovi moderne grafičke kartice su:

  • PCB (Printed Circuit Board) je printana ploča na kojoj se nalaze svi ostali dijelovi
  • GPU (Grapich Processing Unit) grafički procesor, ujedno i glavni dio koji prevodi binarni kod u sliku)
  • RAM (ili VRAM - Video Random Acces Memory), služi za pohranjivanje najnužnijih podataka za GPU, najčešće teksture
  • Konektori
  • Izlazi

Današnje karte najčešče imaju neku vrstu hladnjaka (aktivnog ili pasivnog) zbog komplikovanosti grafičkog procesora koji je već po broju tranzistora prestigao centralni procesor.

Moćnije kartice obično imaju i pasivne hladnjake (heatstink) na VRAM-u zbog visokih frekvencija koje su i do dva puta veće nego kod običnog RAM-a. RAMDAC je dio koji se brine za prikazivanje i kvalitetu 2D slike, dok 3D slike obrađuje grafički procesor u suradnji sa centralnim procesorom i RAM memorijom......

Kvalitet, mogućnosti i trendovi[uredi | uredi kod]

Što je brži GPU i VRAM na grafičkoj karti time je ona bolja i kvalitetnija. Količina memorije nije presudna iako igra ulogu u mogućnostima jedne grafičke karte. Često neke 3D igre nisu u mogućnosti da rade sa starijim grafičkim karticama jer GPU na njoj jednostavno nema instrukcije da ih pokrene. Svake godine se GPU na grafičkoj kartici neprestano unapređuje novim instrukcijama i mogućnostima. U zadnje vrijeme se sve češće promoviraju SLI i Crossfire tehnologije, praktično uparivanja dvije ili više grafičkih kartica (PCI-E obavezno) u jednu matičnu ploču.

Proizvođači[uredi | uredi kod]

Glavni proizvođači grafičkih čipova (GPU)[uredi | uredi kod]

Grafički čipovi posebne namjene[uredi | uredi kod]

Manji proizvođači grafičkih čipova (GPU)[uredi | uredi kod]

Također pogledajte spisak propalih proizvođača grafičkih čipova.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]