Nvidia

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nvidia Corporation
Vrsta međunarodna korporacija
Osnovana 1993.
Trenutno sjedište Santa Clara, Kalifornija, SAD
Ključne osobeJen-Hsun Huang, Co-founder, President and CEO
Chris A. Malachowsky, Co-founder, NVIDIA Fellow, Senior Vice President, Engineering and Operations
Jonah M. Alben, Vice President, GPU Engineering
Debora Shoquist, Senior Vice President, Operations
IndustrijaPoluvodiči
ProizvodiGrafički procesori
Chipsetovi matičnih ploča
PrihodUSD$ 3,77 milijardi
Neto dobitUSD$ 704,2 milijuna
Broj zaposlenihpreko 4,083 (od 2007.)
Slogan"The Way It's Meant to Be Played"
Web-stranicawww.nvidia.com

Nvidia Corporation je američka multinacionalna tvrtka osnovana 1993. godine, sa sjedištem u Santa Clara, California, SAD. Tvrtka se je specijalizirala za proizvodnju grafičkih procesora za osobna računala, radne stanice i mobilne uređaje. Najpoznatiji su po seriji grafičkih kartica za osobna računala po imenu GeForce i profesionalnoj seriji po imenu Quadro. Tvrtka je još poznata i po nForce chipsetu za matične ploče.

Tvrtkino ime se sastoji od početnog n - slova korištenog kao pronumeral u matematičkim izjavama - i izvedenice iz video - što dolazi od latinskog videre, "vidjeti",namećući "najbolje vizualno iskustvo" ili "neizmjerivi prikaz".ime nVidia sugerira zavist(eng. envy - envi)(španjolski envidia ili Latinski i Talijanski invidia) što potvrđuje nVdijin slogan za GeForce(G4ce)seriju 8 "Green with envy"(Zeleno[boja tvrtkinog loga i zaštitna boja tvrtke]sa zavišću)

Značajnije linije nVidijinih proizvoda su GeForce serija čipova za kućne korisnike(prvenstveno za igranje) i Quadro seriju za grafičku obradu na radnim stanicama. Također je poznata nForce serija integriranih čipseta za matičnu ploču

Istorija tvrtke[uredi | uredi kod]

Jen-Hsun Huang (predsjednik,CEO), Curtis Priem i Chris Malachowsky suosnovali su tvrtku 1993. s početnim kapitalom iz Sequoia Capitala.

U 2000. godini nVidia je pribavila intelektualne strane (istraživanja, tehnologije) njenog rivala 3DFX-a (jedne od najpoznatijih tvrtki 1990-ih).

14-og listopada 2005. nVidia je kupila ULI electronics koji su u to vrijeme proizvodili djelove za southbridgeove Nvidiinog rivala ATi-a. U ožujku 2006. nVidija je najavila Hibryd Graphics, a u siječnju 2007. objavila je da je kupovina PortalPlayera Inc. dovršena.

U prosincu 2006. nVidia je zajedno sa svojim rivalom AMD-om (bivši ATi) dobila kaznu od suda zbog tržišnih nepravilnosti u industriji grafičkih čipova.

Mogazin Forbes je nazvao Nvidiju "Kompanijom godine 2007" uzevši u obzir postignuća u 2007-oj kao i u proteklih 5 godina.

U veljači 2008. nVdiija je kupila Ageia Technologies za neobjavljeni iznos. Ageia Technologies je bio vlasnik tehnologije PhysX koja realno simulira fiziku u virtualnom okruženju.

Proizvodi[uredi | uredi kod]

Nvidijin portfolio proizvoda uključuje grafičke procesore, čipsete i digitalne medija playere.

Grafički čipovi Trenutno se grafički čipovi dijele na Quadro, GeForce i Tesla odjeljke.

Budućnost[uredi | uredi kod]

Tijekom 2009/2010 godine zbog Intelovih [[monopolističkih trikova Nvidia je potpuno prekinula razvoj chipseta za kućne kompjutere. Bez obzira odluku američkog FTCa koji je prisilio Intel da odustane od monopolističkog uništavanja Nvidie i VIA Technologies [1] [2] predsjednik Nvidie Jen-Hsun Huang je izjavio da se kompanija reorganizirala u smjeru ARM mikroprocesora. [3].

Također već nekoliko godina kruže glasine u ujedinjenju Nvidie i VIA Technologies čime bi obje kompanije rješile svoje probleme na tržištu kućnih kompjutera [4]

Izvori[uredi | uredi kod]


Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Službene stranice tvrtke Nvidia