Glasoečko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Glasoečko

Nematerijalna svjetska baština
Glasoečko
 Sjeverna Makedonija
Regija: Evropa
Godina upisa: 2013.
ID: 01104
Ugroženost:
Poveznica: UNESCO

Glasoečko (makedonski: гласоечко) je muško tradicionalno dvoglasno pjevanje vokalne muzike iz mjesta Donji Polog, kod Tetova, zapadni dio Makedonije. Pjesme se pjevaju polifonijski, dok se dronski glas proturječno kreće u odnosu na melodijski vodeći glas, često uz pratnju pastirske frule i gajda.

Naziv glasoečko potiče otud što se ove pjesme pjevaju glasno. U prošlosti je u ovim siromašnim oblastima bilo teško doći do muzičkih instrumenata, pa su pjevači, muškarci i žene, morali glasno da pjevaju (gotovo da viču) da bi se pjesma čula. U nekim oblastima sreće se i pod nazivom seosko pjevanje.[1]

Glasoečko se izvodi spontano u grupama od dvoje ili troje, na proslavama, skupštinama, svadbama, večerama i drugim društvenim okupljanjima. Izvođenje ove muzičke baštine predstavlja simbol kulturnog identiteta za nosioce, integrisane u multietničko društvo.

Izvođači ove muzičke tradicije su istaknuti i talentovani individualni pjevači koji su svoja znanja sticali oponašajući tehnike i vještine svojih prethodnika.

Nematerijalna svjetska baština[uredi | uredi kod]

Glasoečko se nalazi na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalnog svjetskog naslijeđa kao element nematerijalnog kulturnog naslijeđa u Sjevernoj Makedoniji.[2] Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa na zasjedanju koje je održano od 30. novembra do 4. decembra 20. u Namibiji[3]

Izvori[uredi | uredi kod]