Glasgow School of Art

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Glazgovska umjetnička škola
Glasgow School of Art
Pogled na školu
Pogled na školu
Pogled na školu
Mjesto Glasgow
Država  UK
 Škotska
Vrijeme gradnje 1896. - 1909.
Tip građevine škola
Arhitektonski stil Art nouveau
Arhitekti i izvođači radova
Arhitekt Charles Rennie Mackintosh
Koordinate: 55°51′N 4°15′W / 55.850°N 4.250°W / 55.850; -4.250

Glazgovska umjetnička škola (engleski Glasgow School of Art akronim: GSA) je danas jedina samostalna univerzitetska umjetnička ustanova u Škotskoj, na kojoj se može studirati arhitektura, primjenjena umjetnost i dizajn.

U okviru škole nalazi se zgrada koja je danas jedna od najvećih znamenitosti Glasgowa, krunski projekt Charlesa Rennie Mackintosha kog je on realizirao između 1896. - 1909.[1] Ona je ozbiljno stradala u požaru u maju 2014.

Historija i karakteristike[uredi | uredi kod]

Škola je osnovana 1845. kao Glazgovska državna škola za dizajn, - 1853. promjenila je ime u današnje - Glasgow School of Art. Ispočetka je djelovala u zgradi u ulici Ingram, da bi se 1869. preselila u McLellan Galleries.

Maketa škole

Kako su im te prostorije bile premale i neadkvatne, školski odbor odlučio je podići nove prostorije, školska komisija odabrala je projekt svog bivšeg učenika - Mackintosha, koji je pohađao večernje tečajeve iz arhitekture uz rad. Nakon tog su 1897. počeli radovi na novoj školi u ulici Renfrew.

Mackintosh se kompletno angažirao da bi škola izgledala što svršenije za svoju namjenu, pa je dizajnirao i namještaj i kompletni enterijer škole, od učionica, ateliera do biblioteke.

Fasada škole sa ulice Dalhousie

Ta zgrada čistog i strogo funkcionalanog volumena, čistih linija, velikih i svijetlih prostorija i pomalo asketskog namještaja bez puno dekoracija bila je prvi primjer Art nouveau u Britaniji.[1]

Glazgovska škola postala je obrazac za brojne druge škole primjenjene umjetnosti koje su se tih godina počele otvarati po Evropi.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Glasgow School of Art (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 31. 01. 2015. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]