Glasgow School of Art

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Glazgovska umjetnička škola
Glasgow School of Art
Pogled na školu
Pogled na školu
Mjesto Glasgow
Država  UK
 Škotska
Vrijeme gradnje 1896. - 1909.
Tip građevine škola
Arhitektonski stil Art nouveau
Arhitekti i izvođači radova
Arhitekt Charles Rennie Mackintosh
koordinate: 55°51′N 4°15′W / 55.850°N 4.250°W / 55.850; -4.250

Glazgovska umjetnička škola (engleski Glasgow School of Art akronim: GSA) je danas jedina samostalna univerzitetska umjetnička ustanova u Škotskoj, na kojoj se može studirati arhitektura, primjenjena umjetnost i dizajn.

U okviru škole nalazi se zgrada koja je danas jedna od najvećih znamenitosti Glasgowa, krunski projekt Charlesa Rennie Mackintosha kog je on realizirao između 1896. - 1909.[1] Ona je ozbiljno stradala u požaru u maju 2014.

Historija i karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Škola je osnovana 1845. kao Glazgovska državna škola za dizajn, - 1853. promjenila je ime u današnje - Glasgow School of Art. Ispočetka je djelovala u zgradi u ulici Ingram, da bi se 1869. preselila u McLellan Galleries.

Maketa škole

Kako su im te prostorije bile premale i neadkvatne, školski odbor odlučio je podići nove prostorije, školska komisija odabrala je projekt svog bivšeg učenika - Mackintosha, koji je pohađao večernje tečajeve iz arhitekture uz rad. Nakon tog su 1897. počeli radovi na novoj školi u ulici Renfrew.

Mackintosh se kompletno angažirao da bi škola izgledala što svršenije za svoju namjenu, pa je dizajnirao i namještaj i kompletni enterijer škole, od učionica, ateliera do biblioteke.

Fasada škole sa ulice Dalhousie

Ta zgrada čistog i strogo funkcionalanog volumena, čistih linija, velikih i svijetlih prostorija i pomalo asketskog namještaja bez puno dekoracija bila je prvi primjer Art nouveau u Britaniji.[1]

Glazgovska škola postala je obrazac za brojne druge škole primjenjene umjetnosti koje su se tih godina počele otvarati po Evropi.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 "Glasgow School of Art" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/234854/Glasgow-School-of-Art. pristupljeno 31. 01. 2015. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]