Geirangerfjord

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zapadnonorveški fjordovi: Geirangerfjord i Nærøyfjord
Svjetska baštinaUNESCO
 Norveška


Geirangerfjord na mapi Norveške
Geirangerfjord
Geirangerfjord
Lokacija Geirangerfjorda u Norveškoj
Registriran:2005. (29. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, viii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Geirangerfjord (norveški: Geirangerfjorden) je fjord u općini Stranda, pokrajine Sunnmøre u županiji Møre og Romsdal u Norveškoj. Zapravo je 15 km dug rukavac velikog fjorda Storfjord, a ime je dobio po malom selu Geiranger koje se nalazi na njegovom kraju gdje se u njega ulijeva rijeka Geirangelva.

Zimska panorama Geirangerfjorda
Zimska panorama Geirangerfjorda

Ovaj fjord je jedno od najsposjećenijih turističkih atrakcija u Norveškoj, iako postoje planovi za izgradnju električnih kabela preko njegovog klanca čime bi se ugrozio njegov status neirnute prirode i naštetilo turizmu[1] Uz njegove obale nalaze se slikovite napuštene farme Skageflå, Knivsflå i Blomberg, od kojih se posljednje dvije mogu posjetiti samo brodom. Turističkim trajektom koji čini obilazak fjorda upravlja tvrtka Fjord1 Nordvestlandske, a povezuje malene gradove Geiranger i Hellesylt na kraju lijevog (manjeg) rukavca fjorda.

Geirangerfjord, zajedno s Nærøyfjordom čini izniman krajolik strmih kristalnih stijena koje se uzdižu i do 1400 metara iznad površine mora, te imaju dubinu do 500 metara. Njihov krajolik ima nekoliko prirodnih fenomena kao što su podmorske morene i morski sisari. Zbog toga su ovi fjordovi upisani na popis mjesta svjetske baštine u Europi 2005. godine.

Geirangerfjord ima i nekoliko slapova koji se slijevaju niz njegove stijene, od kojih su najpoznatiji "Seda sestara" i "Prosilac". Oni se nalaze na istom dijelu fjorda, te se kaže kako "Prosilac" pokušava zavesti "Sestre" koje se nalaze na drugoj strani fjorda. Još jedan obližnji slap ima prepoznatljiv oblik i nazvan je "Vjenčani veo".

Geirangerfjord je u stalnoj opasnosti od klizišta s planine Åkerneset, pri čemu bi nastali cunami mogao zbrisati naselja Geiranger i Hellesylt[2][3].

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Geirangerfjorden kan miste verdensarvstatus[mrtav link], Bergens Tidende. 6. srpnja 2007. Posjećeno 5. siječnja 2011. style="background:#ff9090; color:black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="table-no" | No
  2. Gigantras truer vestlandsbygder, Aftenposten. 14. studenog 2004. Posjećeno 5. siječnja 2011. style="background:#ff9090; color:black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="table-no" | No
  3. Digitalna analiza moguće katastrofe klizišta u Geirangerfjordu, Quanterra. 10. listopada 2005. Posjećeno 5. siječnja 2011. (en)

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]