Galipolje

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Galipolje (razvrstavanje).
Satelitski snimak poluostrva Galipolje

Galipolje (tur. Gelibolu Yarımadası, grč. Καλλίπολις, Χερσόνησoς Θράκια) je poluostrvo u turskoj Trakiji, u evropskom delu Turske. Zapadno je Egejsko more, dok je na istoku moreuz Dardaneli. Poluostrvo je dugo oko 90 km (pravac jugozapad - severoistok). Širina mu je do 20 km. Najviša tačka je na 420 metara.

Sama reč Galipolje potiče iz grčkog jezika gde Καλλίπολις znači „lepi grad“.

Istorija[uredi - уреди | uredi kôd]

U antičko doba je Galipolje bilo poznato kao Trakijski Herson. Posle razornog zemljotresa 1354. grčki grad na poluostrvu je opusteo, a naselili su ga Turci iz Anadolije. Time je Galipolje postalo prva turska naseobina u Evropi i baza za njihovo osvajanje Balkana.[1]

Galipolje je bila baza britanskih i francuskih snaga koje su se 1854. borile u Krimskom ratu.

Poluostrvo je poznato po Galipoljskoj operaciji u Prvom svetskom ratu (februar 1915— januar 1916). U ovoj operaciji Britanci su, uz pomoć svojih trupa iz Australije i Novog Zelanda, pokušali da poboljšaju savezničku poziciju na istoku zauzimanjem turskih moreuza i izbacivanjem Turske iz rata. Turcima su u odbrambenoj strategiji pomagali nemački vojni stručnjaci.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Crowley, Roger. 1453: The Holy War for Constantinople and the Clash of Islam and the West. New York: Hyperion, 2005. p 31 ISBN 1-4013-0850-3.