Fur

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Fur (fòòrà na furskom jeziku, فور na arapskom) je narod koji živi u zapadnom Sudanu i broji oko 500.000 ljudi prema podacima iz 1983. godine, uglavnom u području Darfura. To su crni Afrikanci koji žive uglavnom sjedilačkim životom te uzgajaju proso. Njihovo društvo je tradicionalno i dominiraju im seoske starješine. Govore furskim jezikom iz nilo-saharske grane jezika, a vjerom su muslimani, nakon što su islam prihvatili kada je regiju osvojio Kanem-Bornu carstvo u srednjem vijeku. U posljednje vrijeme neki od njih su počeli upotrebljavati arapski jezik u svakodnevnom govoru.

Tradicionalna domovina naroda Fur je planinska regija oko Jebel Sia i Jebel Marrae. Danas, pak, većina Fur naroda živi u nizini jugozapadno od tog područja, između 11. i 14. stepena sjeverne geografske širine te 23. i 26. stepena istočne geografske dužine. Nešto Fura živi preko granice u Čadu.

Način života koji prakticiraju Furi doveo je do sukoba s Bagara stočarima oko pitanja pristupa vodi i zemlji za ispašu, pogotovo u centralnoj planinskoj Jebel Marra oblasti, gdje se nalazi najbolje poljoprivredno zemljište. To je bilo uzrokom etničkih tenzija koje će eskalriati u darfurskom konfliktu koji je počeo godine 2003.