Francesco Squarcione

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Francesco Squarcione
gotika - renesansa
Madona i djetešce iz Gemäldegalerie Berlin oko 1455
Biografske informacije
Rođenje1397.[1]
Smrt1468. Padova, Mletačka republika[1]
Opus
Poljeslikarstvo
PraksaPadova,
Znamenita djela
Madona i djetešce
Poliptih De Lazara
Influencija

Francesco Squarcione (* 1397. - † Padova, 1468.[1]), bio je padovanski slikar na prijelazu gotike u renesansu, pasionirani zaljubljenik u antiku i veliki kolekcionar antiknih umjetnina.

Squarcione je bio neobično značajan za razvoj padovanske renesanse, ne toliko kao slikar već kao učitelj u svojoj bottegi gdje su se mladi umjetnici mogli upoznati sa djelima antike i studirati ih. Njegovi najslavniji učenici bili su; Andrea Mantegna, Cosimo Tura i Carlo Crivelli.[1]

Biografija[uredi | uredi kod]

O Squarcione se nezna puno, zna se da je zapravo bio krojač (latinski: sartor et recamator), koji se poput ostalih svojih suvremenika zanio proučavanjem i skupljanjem antičkih umjetnina, tako da je zbog tog proputovao cijelu Italiju, a pretpostavlja se da je 1420 posjetio i Grčku. Od 1426 u službenim dokumentima se navodi kao slikar (pictor).

Poliptih De Lazara

Od 1431 kad je osnovao svoju slikarsku bottegu, kroz nju je prošlo 137 mladih slikara i umjetnika, između ostalih i Giorgio Schiavone (Juraj Ćulinović), Dario da Treviso, Marco Zoppo.[1]

Djela[uredi | uredi kod]

Od njegovih slikarskih djela nije ostalo puno Poliptih De Lazara, (1449. - 1452.), koji se danas čuva u Museo Civico u Padovi, Madona i djetešce (oko 1455.) danas u Gemäldegalerie u Berlinu i ciklus fresaka u Palazzo Troyer (Serravalle Vittorio Veneto).

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Carlo Ridolfi: Le maraviglie dell’arte, Venezia, 1648, str. 67-68 (it)
  • Pierluigi De Vecchi i Elda Cerchiari, I tempi dell'arte, volume 2, Bompiani, Milano 1999. ISBN 88-451-7212-0 (it)

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]