Four Tops

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Four Tops

The Four Tops 1968.
Informacije
također poznat kao Four Tops, The Four Aims, The Tops
Porijeklo Detroit, Michigan, SAD
Žanrovi Soul, R&B, doo-wop, jazz, rock, hard rock, pop
Godine aktivnosti 1953 –
Diskografske kuće Chess Records
Red Top
Riverside
Columbia
Motown
ABC-Dunhill
Casablanca
Arista
Članovi/ce
Abdul "Duke" Fakir (originalni član)
Lawrence "Roquel" Payton, Jr.
Ronnie McNeir
Harold "Spike" Bonhart
Bivši članovi/ce
Levi Stubbs (originalni član)
Renaldo "Obie" Benson (originalni član)
Lawrence Payton (originalni član)
Theo Peoples

Four Tops je američki vokalni kvartet, čiji je repertoar uključivao doo-wop, jazz, soul, R&B, disco, hard rock i evergrine. Osnovan je u Detroitu pod imenom The Four Aims, od strane Levija Stubbsa (rođaka Jackieja Wilsona i brata Joea Stubbsa iz grupe The Falcons), te Abdula "Dukea" Fakira, Renaldoa "Obieja" Bensona i Lawrence Paytona , a zajedno su nastupali preko četiri decenije, od 1953. do 1997.

Smatraju se jednim od izvođača koji su stvorili tzv. Motown zvuk 1960-ih, zajedno sa The Miracles, The Marvelettes, Martha and the Vandellas, The Temptations i The Supremes. Među njima su se Four Tops isticali po tome što im je glavni pjevač Stubbs bio bariton u vrijeme kads je kod drugih bendova glavni pjevač bio tenor. Imali su plodnu suradnju sa kompozitorsko-producentskim timom Holland-Dozier-Holland, kome su izveli dva hita na vrhu liste Billboard Hot 100: "I Can't Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch)" i "Reach Out I'll Be There". Nakon što su Holland-Dozier-Holland napustili Motown 1967. godine, Four Tops su surađivali s nizom producenata, prije svega sa Frankom Wilsonom. Kada je Motown napustio Detroit 1972. godine i preselio se u Los Angeles,, Tops su ostali i radili za ABC Records, stvarajući hitove do kasnih 1970-ih. Od 1980-ih su Four Tops snimali za Motown, Casablanca Records i Arista Records. Danas, sa izizetkom Indestructible (koji drži Sony Music Entertainment), prava na njihov cijeli katalog iza 1963. drži Universal Music Group .

Promjenu u sastavu je izazvala smrt Lawrencea Paytona 20. juna 1997. Bend je ispočetka nastavio kao trio pod imenom The Tops,[1] prije nego što je Theo Peoples (bivši član The Temptations) postao novi četvrti član. Peoples je konačno postao glavni pjevač nakon što je Stubbsa pogodio moždani udar 2000. godine, a njegovo mjesto preuzeo Ronnie McNeir. 1. jula 2005. je Benson umro od raka pluća a zamijenio ga je Paytonov sin Roquel Payton. Levi Stubbs je umro 17. oktobra 2008. Fakir, McNeir, Payton i Harold "Spike" Bonhart, koji je zamijenio Peoplesa 2011, još uvijek nastupaju kao Four Tops. Fakir je danas jedini preživjeli član iz originalnog sastava.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]