The Supremes

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Supremes
The Supremes: Diana Ross (desno), Mary Wilson (centar), Florence Ballard (lijevo) u TV-emisiji Ed Sullivan Show 1966.
Lični podaci
Drugo imeThe Primettes; Diana Ross & the Supremes
PorijekloDetroit, Michigan,
SAD
Muzički rad
ŽanrPop, R&B, soul, psychedelic soul, Motown, doo-wop, disco
Diskografska kućaLu Pine (Primettes), Motown (Supremes)
Povezani izvođačiThe Temptations, Four Tops, The Marvelettes, Martha and the Vandellas, Mary Wells, The Velvelettes, Stevie Wonder, Mary Wilson

The Supremes je bila američka ženska vokalna grupa poznata po brojnim velikim hitovima diskografske kuće Motown Records 1960-ih.

Nastala je pod imenom The Primettes u Detroitu 1959. Tokom karijere su izvodili pjesme u stilu doo-wopa, popa, soula, brodvejske evergrinove, psychedelic soul i disco. Smatraju se najuspješnijim od svih Motownovim izvođača i najuspješnijom vokalnom grupom u historiji američke zabavne muzike[1] sa 12 singlica na prvom mjestu Billboard Hot 100.[2] Većinu hitova je napisao glavni Motownovom produkcijski tim Holland–Dozier–Holland. Na vrhuncu slave sredinom 1960-ih The Supremes su predstavljali ozbiljnom suparnika The Beatlesima kao najpopularniji bend na svijetu,[2] i često se navodi kako je njihov uspjeh omogućio afroameričkim R&B i soul muzičarima da postanu dio srednje struje.[2]

Članice početnog sastava su bile Florence Ballard, Mary Wilson, Diana Ross i Betty McGlown - sve četvero iz detroitske četvrti Brewster-Douglass,[3] a osnovane su pod imenom The Primettes kao sestrinski sastav muškog benda The Primes (kogha su činili Paul Williams i Eddie Kendricks, kasniji osnivači benda The Temptations).[3] Barbara Martin je zamijenila McGlown 1960, i grupa je sljedeće godine potpisala ugovor s Motownom dobivši ime The Supremes. Martin je napustila bend početkom 1962, a Ross, Ballard i Wilson su nastavili kao trio.

Sredinom 1960-ih The Supremes su uživali ogroman uspjeh sa Ross kao glavnom pjevačicom. Godine 1967. je Motownov predsjednik Berry Gordy preimenovao grupu u Diana Ross & the Supremes, a Ballard zamijenio sa Cindy Birdsong. Ross je napustila bend kako bi nastavila solo-karijeru 1970. Zamijenila ju je Jean Terrell, a bend ponovno dobio ime The Supremes. Iza 1972. se sastav češće mijenjao; Lynda Laurence, Scherrie Payne i Susaye Greene su postajale članicama do sredine 1970-ih. The Supremes su se službeno raspale 1977.

Napomene

[uredi | uredi kod]
  1. Bronson, Fred: The Billboard Book of Number 1 Hits, page 265. Billboard Books, 2003.
  2. 2,0 2,1 2,2 Unterberger, Richie. "The Supremes". The Supremes have sold over 100 million records to date. Their catalog remains active 50 years later. Allmusic. Retrieved on July 4, 2008.
  3. 3,0 3,1 Wilson et al., 29–36.

Izvori

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]