Fibrilarni proteini

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tropokolagenski trostruki heliks

Fibrilarni, končasti proteini (skleroproteini, vlakna) su velike dužine, imaju kvaternernu strukturu, i najčešće služe kao gradivne komponente organizma. Skleroproteini, fibrozni proteini) su jedna od tri glavne klase proteina, pored globularnih proteina i konjugovanih proteina.

Keratin, kolagen, elastin, i fibroin[1] su primeri skleroproteina. Uloga ovih proteina su zaštita i podrška,[2] formiranje vezivnih tkiva, tetiva, koštanih osnova, i mišićnih vlakana. Najpoznatiji fibrilarni proteini su kolagen i elastin, koji su osnovni konstituenti ekstracelularnog matriksa dajući čvrstinu vezivnim tkivima.

Biomolekularna struktura[uredi - уреди | uredi kôd]

Skleroprotein formira dugačke proteinske filamente, koji imaju oblik štapova ili žica. Skleroproteini su strukturni proteini ili skladištni proteini koji su tipično inertni i nerastvorni u vodi. Skleroproteini se javljaju u obliku agregata usled znatnog prisustva hidrofobinih bočnih lanaca.

Skleroproteinske peptidne sekvence se često sastoje od ograničenog broja ostataka koji se ponavljaju. Oni mogu da formiraju neobične sekundarne strukture, npr. kolagenski heliks. Ove strukture često poseduju unakrsne veze između lanaca (e.g., cys-cys disulfidne veze između keratinskih lanaca).[3]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]